Nastavljeno rušenje bespravno izgrađenog dijela splitske "Lazarice"

UKLANJANJE bespravno izgrađenog dijela poslovno-stambene zgrade "Lazarice" u Splitu nastavljeno je jutros nakon gotovo dva mjeseca stanke, od kada je investitor "Atrium Spalatum" od Općinskog suda uspio dobiti zabranu rušenja koja je prije nekoliko dana poništena.

Po nalogu Ministarstva graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja vinkovačka tvrtka "Eurco" dvama strojevima nastavila je uklanjati gornje etaže deveterokatnice, počevši od južnog pročelja zgrade.

Nalog za uklanjanje, kako se doznaje, Ministarstvo je izdalo nakon nedavne odluke Županijskog suda u Splitu kojim je prihvaćena žalba Ministarstva na rješenje Općinskog suda o privremenoj zabrani daljnjeg rušenja "Lazarice", donesenoj u početku travnja na zahtjev investitora, čime je ta zabrana stavljena izvan snage i postupak vraćen na ponovno odlučivanje.

Po prvotnu dogovoru između investitora i Ministarstva, "Atrium Spalatum" je najkasnije do 2. travnja trebao sam početi uklanjati bespravno izgrađen dio zgrade, no, kako to nije učinio, Ministarstvo je rušenje počelo 7. travnja, nakon čega je investitor uložio žalbu i dobio privremenu zabranu rušenja.

U izgradnju zgrade s devet nadzemnih i pet podzemnih etaža, s luksuznim stanovima i poslovnim prostorima te garažom, uloženo je oko 30 milijuna eura.

"Atrium Spalatum" građevnu je dozvolu dobio na temelju projekta Vjekoslava Ivaniševića, no izgradio ju je po promijenjenu projektu autora Lovre Petrovića, koji predviđa tri kata više bez kaskada od zapada prema istoku i od sjevera prema jugu, premda mu Ured državne uprave nije odobrio izmjenu i dopunu građevne dozvole.

Pročitajte više