Nastavljeno suđenje Anti Jelaviću

U NASTAVKU suđenja bivšemu članu Predsjedništva BiH i bivšemu predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri financijskih sredstava što ih je hrvatska Vlada slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u ponedjeljak je popodnevnim satima tužitelj John McNair u unakrsnom ispitivanju od svjedoka obrane Marka Štrbca uporno tražio detaljna objašnjenja o ulozi dvojice optuženika u slučaju Hercegovačka banka Ivana Medića i Ivana Azinovića koji su nedostupni sudskim vlastima u BiH.

Bosanskohercegovački mediji tvrde da su Medić i Azinović pobjegli u Hrvatsku gdje se po tim tvrdnjama i skrivaju. Štrbac je uz ostalo rekao da je tijekom 1998. g. u razdoblju za koje optužnica tereti Jelavića, sve ovlasti nad sredstvima koja je hrvatska Vlada slala Hrvatima u BiH imao Medić.

Po Štrpčevim riječima te je ovlasti potkraj 1998.g. od Medića preuzeo Azinović. Štrbac, koji je 1998. g. bio Jelavićev pomoćnik ministra obrane Federacije BiH zadužen za financijsko materijalno poslovanje, također je kazao kako je s Medićem i Azinovićem bio u nesuglasju i povremeno s njima dvojicom imao poteškoća zbog neslaganja o načinu raspoređivanju sredstava namijenjenih HVO-u.

Pročitajte više