National Geographic objavio novi atlas svijeta

OD LINIJA iscrtanih u prapovjesnoj prašini i srednjevjekovnih karata s prikazom čudovišta iz morskih dubina pa sve do modernih kompjutorskih grafika, zemljopisne karte imale su vrlo važnu ulogu u povjesti čovječanstva, a ovih je dana jedan od njihovih najznačajnijih izdavača, National Geografic, objavio najnovije izdanje svog opsežnog atlasa svijeta.


Prodaja osmog izdanja atlasa počinje 14. studenoga i od zadnjeg se razlikuje se po 15.000 izmjena.

I što je novoga?

Najviši je svjetski vrh Mount Everest zahvaljujući novim mjerenjima "narastao" za dva metra i sada mu je visina 8850 metara. Najdublja svjetska depresija, Mrtvo more, zahvaljujući povećanoj potrošnji vode u regiji, snizila se za još osam metara i sada je na 416 metara ispod razine mora.

Tu je i prva nova država nastala u 21. stoljeću Istočni Timor, pa zatim novodefinirana granica između Jemena i Saudijske Arabije, nove administrativne podjele u Češkoj i Slovačkoj. Zabilježene su i promjene na obalama Čadskog i Aralskog jezera, kretanja ledenjaka u polarnim krajevima, promjena naziva indijske Calcutte u Kolkata i još mnogo toga.

Za 416 stranica knjige u sedam tomova potrebno je u Sjedinjenim Državama izdvojiti 165 dolara. No, u tu cijenu uračunat je i pristup internetskom izdanju atlasa s mogućnošću tiskanja, kao i pristup detaljnijim kartama i fotografijama različitih mjesta diljem svijeta.

Gledatelji mogu vidjeti Zemaljsku kuglu s prikazom oblaka, temperature morske površine i reljefa. Moguć je i pogled izbliza na bilo koje mjesto na svijetu, poput Buckinghamske palače u Londonu ili kapitola u Washingtonu.

Tradicionalne političke karte nadopunjene su tematskim kartama gustoće naseljenosti, energetskih izvora, transporta i komunikacija, nalazištima pitke vode, sukoba i terorizma.

I brojni drugi dijelovi atlasa obogaćeni su prikazom gradskih središta i četvrti s brojnim fotografijama.

Pročitajte više