NATO inaugurirao "interventne snage" od 9.000 ljudi

AMERIČKI general James Jones, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATOa, službeno je u srijedu u Brunssumu (Nizozemska) inaugurirao "Interventne snage NATO-a" (Nato Response Force NRF) koje će u prvoj fazi raspolagati s 9.000 ljudi.

Osnutak tih snaga pokazuje "jasnu spremnost Saveza da bude vojno koristan u globalnom kontekstu", izjavio je general Jones pred okupljenim časnicima i vojnicima u glavnome sjedištu savezničkih snaga za sjever Europe (Afrnorth).

General sir Jack Deverell postao je u srijedu prvi operativni zapovjednik NRF-a, u koje ulaze pomorske, zračne i kopnene snage sposobne angažirati se na udaljenim poprištima operacija u roku od samo pet dana.

Formiranje NRF-a, koji će tek 2006. doseći svoj puni operativni kapacitet (oko 20.000 ljudi), znači radikalnu promjenu doktrine NATO-a, koji je u prošlosti odgovarao potrebama teritorijalne obrane svojih članica pred prijetnjom Sovjetskog Saveza, istaknuo je general Jones.

Njihova inauguracija pada također u trenutku kada se NATO, prvi put izvan Europe, u kolovozu latio zadaće zapovijedanja Međunarodnim snagama u Afganistanu (ISAF) u Kabulu.

Prema riječima dužnosnika NATO-a, koji je želio ostati neimenovan, takve snage "ne stvaraju se za akcije preventivnog tipa, već da bi odgovorile na krizna stanja".

Među 14 zemalja čiji vojnici sudjeluju u NRF-u najveći doprinos daje Španjoska sa svojih 2.200 ljudi, a slijedi je Francuska koja je ponudila 1.700 ljudi, te zrakoplove, helikoptere i brodovlje.

General Jones je kazao da interventne snage, iako su tek u začetku, već sada imaju operativnu snagu "koja nije zanemariva".

S vremenom će se raspon potencijalnih misija NRF-a kretati od situacija kada je potrebno obaviti evakuacije do upravljanja krizom ili odgovora na terorizam.

Pročitajte više