NATO kritizirao BiH, SCG i Hrvatsku zbog nedovoljne suradnje s Haagom

NATO je u četvrtak u Bruxellesu kritizirao Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru i Hrvatsku zbog nedovoljne suradnje u privođenju pred sud osoba optuženih za ratne zločine i izrazio duboku zabrinutost zbog posljednjeg izvješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

"Zemlje Zapadnog Balkana moraju u potpunosti surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", kaže se u dijelu zajedničke izjave ministara vanjskih poslova NATO-a posvećenom jugoistočnoj Europi.

"To uključuje i privođenje sudu u Hagu svih osoba protiv kojih je taj sud podigao optužnicu, osobito Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i Ante Gotovine, sukladno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN 1503 i 1534", stoji u jednoj od točaka izjave objavljene nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, najvišeg političkog tijela NATO-a.

"U tom kontekstu, duboko smo zabrinuti zbog najnovijeg izvješća Vijeću sigurnosti glavne tužiteljice ICTY-a o razini suradnje koju dobija od navedenih zemalja", kaže se u zajedničkoj izjavi 26 ministara.

Ministri su također ponovili potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti svih zemalja zapadnog Balkana, koji se mora razviti u "mirno, stabilno i demokratsko područje, potpuno integrirano u euro-atlantske strukture".

Zbog toga tamošnje zemlje, poručuju ministri NATO-a, moraju nastaviti međusobno surađivati i promicati dobrosusjedske odnose, pronaći uzajamno prihvatljiva rješenja i postići dogovor oko neriješenih pitanja, preuzeti odgovornost za reforme, izgraditi multietnička demokratska društva, boriti se protiv organiziranog zločina i korupcije i trajno uspostaviti pravnu državu.

Hrvatsku su, zajedno s Albanijom i Makedonijom, ministri vanjskih poslova NATO-a pohvalili zbog provedbe Godišnjih nacionalnih programa u sklopu Akcijskog plana za članstvo (MAP), pozvavši sve tri zemlje na nastavak provedbe reformi nužnih za napredak na putu prema članstvu u NATO-u.

Pročitajte više