NATO odgodio odluku o mogućoj operaciji u Iraku

NATO je odgodio odluku o početku planiranja za mogući napad na Irak pod pritiskom Njemačke i Francuske koje su priopćile da žele mirno rješenje krize.

Diplomati su naglasili da se 19 članica Sjevernoatlantskog saveza u srijedu u načelu suglasilo da NATO treba osigurati logističku potporu ako izbije rat s Irakom, ali su saveznici predvođeni Njemačkom i Francuskom ipak ustvrdili da nije pravo vrijeme za početak vojnog planiranja.

Sjedinjene Države su prošlog tjedna zatražile ograničenu potporu NATO-a u slučaju izbijanja rata u Iraku, osobito potporu u zaštiti Turske, jedine članice Saveza koja graniči s Irakom.

SAD je isto tako tražio da NATO osigura pomoć u planiranju operacija, štiti američke snage koje su poslane u područje Zaljeva, te eventualno pošalje snage za očuvanje mira u postratnom Iraku.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u srijedu je umanjio značenje njemačke i francuske inicijative ustvrdivši da je uvjeren kako će ostale članice NATO-a stati iza Sjedinjenih Država.

George Robertson: Nema suštinskoga neslaganja

Glavni tajnik NATO-a George Robertson je rekao da u tom savezu nema nesuglasica oko pružanja podrške eventulanom američkom napadu na Irak te da se jedino neslaganje tiče vremenskih rokova.

´U ovome trenutku postoji neslaganje manjega broja država u vezi s rokovima, ali nema suštinskoga neslaganja´, rekao je Robertson.

 27. siječnja konačnu odluku o Iraku trebalo bi donijeti Vijeće sigurnosti, nakon što se razmotre izvješća inspektora UN-a.

Bush prijeti ratnim zločinom za uporabu oružja masovnog uništenja

Američki predsjednik George W. Bush zaprijetio je sudom za ratne zločine iračkim generalima ili vojnicima koji protiv američke vojske uporabe oružje za masovno uništenje u eventualnom ratu protiv Iraka.


Bush je, govoreći u St. Louisu, kazao kako se nada da će se Saddam Hussein mirno razoružati.

Ako, međutim, rat postane neophodan, Husein će se suočiti s ´ozbiljnim posljedicama´ kao i ´svaki irački general ili vojnik koji bi upotrijebio oružje masovnog uništenja protiv američkih postrojbi ili protiv nedužnih civila u Iraku´.

´Ako bi irački časnik ili vojnik dobio zapovijed od Sadama Huseina ili njegovog sina ili bilo kojeg ubojice na najvišim položajima njihove vlade, moj savjet je ne poslušajte tu zapovjed´, kazao je američki predsjednik, ´jer ako to učinite, nakon što Irak bude oslobođen, bit ćete suđeni kao kao ratni zločinac´.

Bush je ponovio da će, ako se Sadam Husein odbije razoružati, ´Sjedinjene Države i prijatelji slobode razoružati Sadama Huseina´.

Napomenuvši da se od Iraka već 11 godina traži da se razoruža, Bush je kazao kako Sadam Husein na zahtjeve tada i sada odgovara obmanama i odgađanjem pokušavajući se igrati ´skrivača´ s inspektorima UN-a.

Kazavši kako su inspektori otkrili kemijske bojne glave koje nisu prijavljene na 12.000 stranica iračke deklaracije o oružju, Bush je rekao kako se svijet ne smije dati zavaravati kao u prošlosti.

´Vrijeme je da se Sadama pozove na odgovornost´, kazao je Bush.

Pročitajte više