NATO: Tus predao dokument "Hrvatski godišnji program"

STALNI hrvatski predstavnik pri NATOu, veleposlanik Anton Tus uručio je u utorak u Bruxellesu dokument "Hrvatski godišnji program" pomoćniku glavnog tajnika za političke poslove dr. Gunteru Altenbrugu povodom započinjanja svog drugog godišnjeg ciklusa u "Akcijskom planu za članstvo" NATO-a, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Riječ je o programu kroz koji se države aspirantice na članstvo u NATO-u usmjeravaju u postupku stvaranja učinkovitije državne administracije i reforme obrambenog i sigurnosnog sustava prema standardima NATO-a. Preko toga mehanizma Hrvatska dobiva besplatne savjete za provedbu i ubrzanje svojih reformi, stoji u priopćenju.

U "Hrvatskom godišnjem programu" najavljene su konkretne aktivnosti koje će Hrvatska poduzeti od jeseni 2003. do ljeta 2004. godine u političkom, obrambenom, financijskom, sigurnosnom i pravnom aspektu procesa priprema za buduće članstvo u NATO-u.

Hrvatska, među ostalim, namjerava raditi na rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima, ojačati bilateralnu suradnju i prenijeti svoja iskustva u postupku približavanja NATO-u i EU-u Bosni i Hercegovini te Srbiji i Crnoj Gori.

Namjerava i pripremati borbene postrojbe za buduće mirovne misije UN-a, NATO-a i EU-a, koje bi trebale biti potpuno spremne do kraja 2003. godine.

U programu se navodi da Hrvatska preuzima i aktivniju ulogu na planu zaštite ljudskih prava, povratka prognanika i izbjeglica, te obnovu ratom uništenih kuća i infrastrukture.

Kao ključna točka unutarnjih reformi ističe se reforma pravosuđa, a vrlo važnom ocijenjena je i reforma oružanih snaga.

Pročitajte više