NATO U AFGANISTANU ZAVRŠIO S RASPOREĐIVANJEM POJAČANJA

NATO je u Afganistanu završio s raspoređivanjem pojačanja kako bi pomogao u uspostavi sigurnosti u toj zemlji uoči predsjedničkih izbora 9. lipnja, priopćio je u petak glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Dolaskom ovog pojačanja - koje uglavnom čine španjolski, talijanski, ali i američki vojnici - brojno stanje Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF) koje NATO predvodi u Afganistanu popeo se na oko "devet tisuća ljudi", istaknuo je De Hoop Scheffer u priopćenju.

NATO je usto preuzeo zapovijedanje nad petom brigadom za obnovu pokrajina (PRT) u Pul-I-Humriju, u pokrajini Baghlan (na sjeveru). Ta mješovita brigada vojnika i civila "postigla je u petak svoju početnu operativnost", kazao je.

Druga četiri PRT-a pod NATO-ovim nadzorom su u Faizabadu, Kunduzu, Mazar-i-Sharifu i u Maymani.

ISAF uglavnom čine europski i kanadski vojnici. SAD u Afganistanu ima više od 15.000 vojnika koji se obračunavaju s talibanskim pristašama na jugu i na jugoistoku zemlje, a podupire ih oko 2.000 savezničkih vojnika.

Vijest o završetku raspoređivanja NATO-ova pojačanja dolazi u trenutku kada mnogi stručnjaci i dužnosnici drže da Savez ne čini dovoljno u Afganistanu.

Utjecajni članovi američkog Kongresa optužili su u srijedu Europljane da ne šalju dovoljno vojnika u Afganistan kako bi jamčili sigurnost u toj zemlji uoči predsjedničkih izbora.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više