NATO: U borbi protiv terorizma ključni su novi saveznici

Glavni tajnik NATOa Jaap de Hoop Scheffer u subotu je rekao da Sjevernoatlantski savez treba obnoviti i proširiti globalnim partnerstvima kako bi ispunio svoju ključnu zadaću suzbijanja terorizma.

Scheffer je također na godišnjoj Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu rekao da NATO želi jače veze s Europskom unijom i izjavio da sadašnji kontakti NATO-a i EU-a nisu dovoljno snažni.

Glavni tajnik NATO-a je rekao da je savez već napravio goleme promjene kako bi odgovorio na izazove sigurnosti u 21. stoljeću. "Počeli smo sa suzbijanjem terorizma kao našom glavnom zadaćom", naglasio je.

Navodeći kao primjer NATO-ovu operaciju u Afganistanu Scheffer je rekao da savez danas koristi svoje snage uvelike izvan svog tradicionalnog područja djelovanja.

Scheffer je također pozvao na izgradnju veza NATO-a s "državama sličnih razmišljanja", kao što su Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i japan.

"NATO nije globalni policajac ali imamo sve veća globalna partnerstva", rekao je Sheffer i dodao da NATO mora svoja vrata držati otvorenim novim članicama koja nastoje ispuniti zahtjeve za članstvo.

NATO-u se žele pridružiti Hrvatska, Makedonija i Albanija, a u članstvo pokušavaju ući i Ukrajina i Gruzija. Odluka o tom pitanju očekuje se na summitu NATO-a 2008. godine gdje bi studenom u latvijskoj prijestolnici Rigi čelnici država članica NATO-a trebali raspravljati o širenju.

(Hina) xakoz ysb

Pročitajte više