NAZVALI SMO MOTRITELJA SA ZAVIŽANA "-20? Ma to je za nas uobičajeno, ništa novo"

Foto: Hina

ANTE VUKUŠIĆ, meteorološki tehničar DHMZ-a godinama je već motritelj na najvišoj meteorološkoj postaji u Hrvatskoj, na Zavižanu. Točnije, taj je posao počeo obavljati u srpnju 1973. godine.

S obzirom da je jutros tamo izmjereno -20 stupnjeva, a zbog vjetra osjet hladnoće je bio kao da je bilo -36, odlučili smo ga nazvati i provjeriti najnovije informacije.

"Ma to je za nas uobičajeno, ništa novo. Evo sad je oko -18, i vrijeme se smiruje, i vjetar također, sada puše 17 metara u sekundi. Sunčano je.", kazao nam je Vukušić oko 13 sati koji nam je otkrio kako bez obzira  na vremenske (ne)prilike on ili kolega svakih sat vremena izlaze van na mjerenje.

Iako je njemu takvo vrijeme uobičajeno kaže kako sanjkanje ili dulji izlazak ne bi baš preporučio. Naime, morate se dobro odjenuti kako vam ne bi bilo zima, no tada biste se uznojili, što na vjetru nije baš pametno.

Nanosi do 1,3 m

Pitali smo ga i kakvo je stanje sa snijegom. "Jučer ga je bilo 28 cm, danas 20 cm, no povećani su nanosi, tako da ga na nekim mjestima ima 1 cm, a na nekima 130 cm", kazao nam je.

A zanimalo nas je i kako se griju u kući na tim niskim temperaturama. "Imamo centralno na drva, imamo kalijevu peć, a još moramo i električnim grijalicama grijati cijevi koje se smrzavaju. Drva ložimo na tri mjesta u kući. Nije za kratke rukave, ali podnošljivo je", rekao nam je motritelj Vukušić.

 

Pročitajte više