Ne budite Grinch: Izuzmite darove za djecu iz ovršnog postupka

"PREDLAŽEMO da se u ovom vremenu rada tzv. 'tehničke vlade' hitno iznađe neka mogućnost kojom bi se od ovrhe izuzeo i dar za djecu, odnosno da se neoporezivi primitak s osnove dara za djecu u iznosu do 600,00 kn utvrdi zaštićenim primitkom, sukladno članku 91. Ovršnog zakona te na taj način izuzme od aktualnog ili potencijalnog ovršnog postupka protiv djetetovog roditelja", stoji u otvorenom pismu Nezavisnih hrvatskih sindikata prema Vladi RH a kojeg potpisuje predsjednik Krešimir Sever.

Naime, kao osnovu za isplatu u ovršnom postupku neoporezivim primitkom utvrđen je dar djetetu do 15 godina starosti u iznosu do 600,00 kn godišnje. Kako se bliži božićno vrijeme, to će mnogi poslodavci tijekom prosinca početi s isplatama dara za djecu pa su sindikati suglasni da bi taj dio trebalo promijeniti.

"I dar za djecu, kao i dječji doplatak posebno je primanje namijenjeno djetetu i ima za svrhu povećati financijsku sposobnost roditelja radi namirenja očekivanih potreba djeteta i zbog toga se nadamo kako će biti razumijevanja za provedbu našeg prijedloga. Smatramo kako u ovom vremenu pred izbore, kad više ne zasjeda ni Hrvatski sabor, a Vlada RH ima znatno skučeniji prostor za svoj rad i djelovanje, bez obzira na političke boje doista nitko ne može imati ništa protiv iznalaženja neke forme kojom bi se dar za djecu do 600,00 kuna učinio izuzetim od moguće ovrhe, a sve kako bi djeca taj dar uistinu i dobila", navodi se u pismu, u kojem se zaključuje da ni vjerovnici, svejedno koji, s obzirom na svrhu i vrstu izuzetka također ne bi imali ništa protiv da se i dar za djecu zaštiti od ovrhe. 

Pročitajte više