Ne daju na svinje: Egipatski farmeri sukobili se s policijom u Kairu

EGIPATSKI farmeri sukobili su se s policijom u glavnom gradu te zemlje, Kairu, pokušavajući spriječiti odvođenje njihovih svinja na masovno klanje.

Kiša staklenih boca i kamenja obasula je policiju, koja je jednako brutalno uzvratila, ispalivši među razjarenu gomilu suzavce te gađajući ih gumenim mecima, prenose svjetske agencije.

Egipatske vlasti pokušavaju provesti odredbu, kojom se tamošnje vlasti žele riješiti potencijalne prijetnje svinjske gripe i u kojoj su odredili kako se sve svinje u Egiptu moraju poklati. UN je oštro prosvjedovao protiv te "nepotrebne i pogrešne odluke", a meksičke vlasti isto tako javljaju kako se virus svinjske gripe kod njih stabilizira.

Egipat bez zaraze, pokolj neopravdan i nepotreban

U Egiptu zasad nije zabilježen niti jedan slučaj te zarazne bolesti, a svinjogojstvom se u toj zemlji bavi 10-postotna kršćanska manjina. Vlasti su s klanjem svinja službeno počele tijekom jučerašnjeg dana, tražeći svinje po siromašnom dijelu Kaira, gdje skupljači otpada navodno drže čak 60.000 svinja.

Očekuje se kako bi ovaj neviđen pokolj te domaće životinje trebao potrajati čitavih mjesec dana. 2006. godine u Egiptu je masovno poklana i perad, ali tad je od ptičje gripe u zemlji umrlo 22 ljudi, što sad nije ni blizu ostvarenja, jer u toj zemlji nitko nije ni zaražen.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više