DERNEK U SLUNJU Orio se ustaški pozdrav, pjevalo se Juri i Bobanu, gradonačelnik pljuvao po antifašizmu

Foto: Index/Pixsell/Matija Habljak

U SLUNJU se uoči Thompsonova koncerta okupilo oko 10 tisuća ljudi, više negoli na službenoj proslavi u Kninu.

>> UZ USTAŠKE POZDRAVE Gradonačelnik Slunja: Hrvatska nije stvorena na nekom antifašizmu


>> Thompson "ne uzima novac" za pjevanje na proslavi Oluje, ali njegov koncert košta 500 tisuća kuna

>> Zašto Thompson naplaćuje svoje pjevanje braniteljima?


U grad su već u popodnevnim satima došle na tisuće Thompsonovih obožavatelja, od kojih su neki u vojnim uniformama, neki su zagrnuti hrvatskim zastavama, a neki se nisu mogli suzdržati od nošenja majica i zastava s ustaškim pozdravom "Za dom spremni".



"Hrvatska nije stvorena na nekom antifašizmu"


Prije koncerta govore su održali ministar branitelja Tomo Medved, karlovački župan Damir Jelić i gradonačelnik Slunja Jure Katić. Iako je ministar Medved okupljene pozvao na dostojanstveno slavlje, prvi koji je ozbiljno narušio ikakvo dostojanstvo u Slunju bio je gradonačelnik tog grada Jure Katić, koji je u svom govoru ustvrdio da "Samostalna Republika Hrvatska nije stvorena na nekom antifašizmu". Doduše, da je Katić pročitao hrvatski Ustav, mogao je uočiti da se u njegovim izvorišnim osnovama poziva na odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća iz 1943. godine.

Dok su Medved, Jelić i Katić držali svoje govore, o kojima više možete čitati ovdje, iz publike se čulo glasno skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i pjevanje Juri i Bobanu.

No, za razliku od Knina gdje je policija privodila osobe koje su skandirale ustaški pozdrav, u Slunju policija u popodnevnim satima nije nikog privela. Hoće li tako ostati do kraja koncerta koji je započeo u večernjim satima, prvo nastupom Mate Bulića, a potom i samog Thompsona oko 23:30, znat će se sutra.

Thompsonov koncert je, inače, započeo "Bojnom Čavoglave" koja započinje pozdravom "Za dom spremni". Za takav početak nastupa Thompson je lani u Kninu dobio prekršajnu prijavu.
 

Početak koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju


Koncert Mate Bulića u Slunju





Kako su u subotu poslijepopodne izgledale ulice Slunja, pogledajte u Indexovom videu.
 

 
Neki su se prije koncerta odlučili i opustiti te osvježiti.



Pogledajte fotografije snimljene danas u Slunju.









Pročitajte više