Ne postoje besplatni udžbenici

Foto: Pixsell/Damir Spehar

POSLJEDNJIH dana uvelike se priča o "besplatnim" udžbenicima. Riječ "besplatni" nije slučajno pod navodnicima.

Priču o udžbenicima za sve učenike osnovnih škola u cijeloj zemlji pokrenuo je Milan Bandić.

Priča se aktualizirala prošli tjedan kad su Bandićevi zastupnici najavili da neće podržati proračun ne osiguraju li se sredstva za, kako oni kažu, besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi.

U narednim danima Bandić je malo ublažio retoriku.

"Mi nikome ništa ne uvjetujemo, Plenkoviću ili ministrici Divjak, nego da Bog prosvijetli pamet ministrici i da kupi djeci udžbenike", kazao je Bandić na konferenciji za novinare.

Dodao je da će njegov Klub na čelu sa Strankom rada i solidarnosti glasati za proračun i ako se ne usvoji amandman o besplatnim udžbenicima. "Nećemo zbog toga rušiti vladu ili proračun ", istaknuo je Bandić nakon nekoliko dana.

Zašto se uopće koristi izraz "besplatni udžbenici"?

No zanimljivo je primijetiti da se i dalje u javnom govoru, kako političara tako i javnosti, pa čak i stručne javnosti, koristi termin "besplatni udžbenici".

Jasno, udžbenici su sve samo ne besplatni. Dapače, koštaju stotine milijuna kuna i platit će ih isti koji plaćaju "besplatno" zdravstvo - porezni obveznici.

U saborskom klubu Bandićeve Stranke rada i solidarnosti s 11 zastupnika govore o trošku za državu od 200 milijuna kuna, no iz vlade poručuju da bi ti troškovi mogli biti i dvostruko veći.

Nazivanje udžbenika (ili bilo čega drugog što plaćaju porezni obveznici) besplatnim nije pogrešno samo semantički. Naime, što više se puta u javnosti ponovi teza o "besplatnim" udžbenicima (ili zdravstvu), time će svijest u javnosti da te "besplatne udžbenike" plaćaju porezni obveznici biti niža. 

Udžbenici sljedeće godine neće biti besplatni - uvijek ih netko plaća

No kako se čini, iz vlade su izašli u susret Bandiću te će porezni obveznici iduće školske godine platiti i besplatne udžbenike.

"O tome više ne razmišljam. To je za mene riješeno pitanje", odgovorio je Bandić.

"Mogu reći kako vjerujem da od iduće godine privilegij da imaju besplatne udžbenike neće imati samo zagrebački osnovnoškolci, nego i drugi u Hrvatskoj", rekao je Bandić uoči sastanka koalicijskih partnera.

Na inzistiranje novinara je li mu to obećano u vladi, odgovorio je: "Ja sam prilično ozbiljan čovjek".

Pročitajte više