Nebojša Radmanović: BiH nitko ne može priječiti izlaz na otvoreno more

NEBOJŠA RADMANOVIĆ, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine očekuje da bi pitanje granica BiH s Hrvatskom kao i status luke Ploče mogli biti riješeni tijekom posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Sarajevu potkraj ovoga mjeseca, točnije 29. ožujka.

Podsjetivši kako BiH treba riješiti i pitanje granice sa Srbijom, Radmanović je kazao kako ista zemlja ipak veći problem ima s Hrvatskom.

"Prvo što je ona duga oko tisuću kilometara, a uz to, tu je i morski problem, koji je na neki način također granični problem. Na posljednjoj sjednici Međudržavnog vijeća u Zagrebu otvorili smo to pitanje i mislim da je to najveća kvaliteta te sjednice, jer smo konačno otvorili probleme koji godinama stoje u ladicama.", kazao je Radmanović za tamošnji Dnevni avaz.

Radmanović također kaže kako je tijekom spomenute sjednice "došlo do određenog sporazuma", no da isti "nije ratificiran od strane Hrvatske".

"To stvara probleme građanima s obje strane granice, koja čak na 19 mjesta prelazi rijeku Unu, a taj problem je najizraženiji kod Bosanske Kostajnice.", kazao je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U prvi plan nakon sjednice Međudržavnog vijeća ipak, kako prenosi spomenuti list, bit će stavljen izlaz Bosne i Hercegovine na otvoreno more.

"BiH je pomorska zemlja i niko nam ne može spriječiti izlaz na otvoreno more. Tu situaciju komplicira stavljanje znaka pitanja na vlasništvo otoka Mali i Veliki Školj te gradnja mosta kojim se povezuje kopno-Pelješac. BiH nema pravo spriječiti Hrvatsku da poveže teritorije unutar svoje zemlje, ali isto tako Hrvatska ne može zapriječiti morski pristup Neumu tim mostom.", smatra Radmanović, koji je, osvrnuvši se na nove dokumente koji navodno dokazuju da su Mali i Veliki Školj imovina Hrvatske, kazao kako "to i dalje ne mijenja stav BiH", te kako spomenuta područja pripadaju toj zemlji.

B.S.

Pročitajte više