Neće biti odgode primjene trgovinskog sporazuma BiH i Hrvatske

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić odbacio je u utorak svaku mogućnost odgode primjene sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama, uključujući tu i Hrvatsku.

Terzić je novinarima u Sarajevu kazao kako se ne mogu prihvatiti zahtjevi proizvođača poljoprivrednih proizvoda iz BiH da se ne primjenjuju sporazumi o slobodnoj trgovini s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom kojima se predviđa ukidanje uvoznih carina od 1. siječnja 2004. godine.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH drži da bi to bio pogrešan postupak koji bi samo štetio naporima njegove zemlje da učvrsti svoje odnose s Europskom unijom i postane članicom Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Udruge poljoprivrednih proizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske prije mjesec dana počele su kampanju za odgodu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz susjedstva bez carina. One drže da će takav uvoz uništiti domaću proizvodnju i prehrambenu industriju. Također su zaprijetile da će, ne ispoštuju li vlasti BiH njihov zahtjev, od 1. siječnja blokirati granične prijelaze.

Terzić je izjavio da BiH mora poštovati međunarodne sporazume ocijenivši kako domaću proizvodnju treba štititi odgovarajućim mjerama koje nisu protekcionističke.

Pročitajte više