Nedavno uzbuna crvenog stupnja u bazi američkih nuklearnih podmornica na Sardiniji

UZBUNA crvenog stupnja bila je nedavno proglašena u američkoj pomorskoj bazi na Sardiniji zbog opasnosti od terorističkih napada, objavljuje u četvrtak na prvoj stranici list "Corriere della Sera".

Uzbuna najvišeg stupnja trajala je od 17. do 23. kolovoza u toj američkoj bazi nuklearnih podmornica na sjeveru Sardinije, otočju Maddalena, te je desetak dana iz baze isplovio brod "Emory Land". Riječ je o brodu američke ratne mornarice, jednom od najsuvremenijih plovila-radionica koji opskrbljuje podmornice s nuklearnim raketama, gorivom i svim što je potrebno za njihovu učinkovitost. Upravo je taj brod navodno bio na meti islamskih terorista.

Uzbuna je trajala baš u vrijeme boravka britanskog premijera Tonyja Blaira u gostima kod talijanskog premijera Silvija Berlusconija na Sardiniji. Američko zapovjedništvo je donijelo odluku da udalji brod "Emory Land" iz baze na otvoreno Tirensko more. Na brodu je uskladišteno do 72 krstareće rakete (cruise) s nuklearnim nabojem i 40 teških torpeda. Na plovilu od 23 tisuće tona ima 83 časnika i 1.268 članova posade. Čini se da je uzbuna zbog terorizma sada spuštena na nižu od crvene razine.

Pročitajte više