Nein danke, Deutschland: Hoće li se Merkel ispričati zbog Sanadera?

HOĆE li se Angela Merkel ispričati zbog Ive Sanadera?

Pitanje je pretenciozno, u ovim danima probuđenog ponosa i zahvale možda čak i nepristojno. Ali ako malo razmislimo, to je zapravo zapravo najmanje što bi njemačka kancelarka mogla učiniti nakon što nam je na grbaču natovarila Ivu Sanadera, čovjeka koji u trenutku njezina spektakularnog posjeta čeka suđenje u Remetincu.

To je i najmanje što bi hrvatski građani mogli dobiti od najutjecajnije europske političarke koja je godinama kumovala vladavini HDZ-a, prvo Sanaderova, a sad Kosoričina.

Ali to je jedino što neće dobiti. Odnosno, mogli bi dobiti još toga. I onog još goreg.

Kancelarko, peče li vas savjest?

Kancelarka Merkel javno je u predizbornoj kampanji 2007. godine podržala čovjeka koji je već tada bio, da prostite, u govnima do grla, a sada staje iza njegove nasljednice koja u velikoj mjeri kopira njegove metode vladanja. Peče li je savjest zbog toga? Barem malo?

Jučer je u Zagrebu Merkel govorila o napretku Hrvatske, o obračunu s korupcijom, o modernizaciji zemlje i europskoj perspektivi Hrvatske, a to isto slušali smo i prije četiri godine. Merkel je tada, s grupom europskih premijera iz redova pučana, nastupila u predizbornom spotu HDZ-a.

Kancelarka iz Barišićeve torbe

Tada se još znalo da je taj spot emitiran više puta nego što je HDZ to mogao platiti, a sada se otkrilo da se ta kampanja ogromnim dijelom financirala iz crnog stranačkog fonda. Drugim riječima, Merkel je ispala iz Barišićeve crne kožne torbe.

Nakon što je Sanader odnio pobjedu (dijelom) zahvaljujući činjenici da je za njega jamčila osobno njemačka kancelarka, po njemačkom modelu oko HDZ-a formirana je i vladajuća koalicija s liberalima, seljacima i ostalima. A Merkel je s hrvatskim kolegom uživala u Europskom prvenstvu u nogometu.

Merkel i Hypo

Dvije godine potom, Sanader je naprasno pobjegao s dužnosti, nikad ne otkrivši što je bio pravi razlog. Razvojem istrage oko Hypo banke počelo se sumnjati da je iza toga stajala osobno Angela Merkel.

Ako je to istina, ako je istina da ga je ona prisilila na odlazak uslijed sumnji u umiješanost u aferu, onda bi se njemačka kancelarka svakako morala pojaviti među svjedocima u višemilijunskoj aferi u koju je umočena i jedna eminentna njemačka banka.

Merkel i Bajić

Što je tada Merkel znala - ako je znala - o Sanaderu, a nije otkrila? I zašto mu je omogućila častan uzmak? Mogao je Mladen Bajić obaviti s Merkel jedan razgovor u četiri oka.

Ali to nije sve. Merkel je možda izgubila Sanadera, ali je pronašla Jadranku Kosor. Nije nikakvo čudo da se hrvatska premijerka na press konferenciji topila od dragosti, sričući zahvale i izraze prijateljstva njemačkoj kolegici kojoj je malo falilo da svojim pompoznim posjetom zasjeni čak i dolazak Svetog oca.

Ona zna da kad Merkel hvali Hrvatsku, onda zapravo hvali HDZ.  A mi znamo da kad HDZ šuruje s Merkel, onda to obično ne završava dobro. Tko zna, da je u stranačkom sefu ostalo još Barišićevih milijuna, okladili bismo se da će Merkel nastupiti u još jednom predizbornom spotu. Ovako, morat će improvizirati s arhivskim snimkama.

Račan i Schroeder

U ovom trenutku zgodno je prisjetiti se Ivice Račana. On je sa svojim kancelarom imao puno manje sreće. Potkraj premijerskog mandata doveo je socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera u Zagreb, ali mu nije baš pomoglo.

Možda i zato što se taj isti Schroeder dvije godine kasnije, nakon gubitka izbora i odlaska s vlasti, našao na udaru optužbi zbog korupcije i sukoba interesa u vezi svog angažmana u ruskom Gazpromu.

Merkel ima obrnuti problem. Ona nije korumpirana. Ona samo podržava hrvatske političare i njihove stranke ogrezle u kriminal i korupciju. Osjeća li se zbog toga imalo neugodno?

Kome je neugodno?

Vjerojatno ne. Kao što se ni Crkva ne osjeća neugodno zato što je pomagala Sanaderu da ostane na vlasti, kao što se neugodno ne osjećaju ni svi oni sportaši koji su nastupali u HDZ-ovim spotovima, ni mediji koji su ga podržavali, pa čak ni Jadranka Kosor koja mu je bila prva suradnica.

Pa zašto bi se onda sramila ili nedajbože ispričavala najmoćnija političarka u Europi? Njemačka je ionako oduvijek tu da joj zahvaljujemo, a ne prigovaramo.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više