Nekad su europski diplomati bili pojam. Danas ih je bilo neugodno gledati

Foto: Index/Twitter/Andrej Plenkovic

"U PROTEKLIH osam mjeseci Ankara je više puta zaprijetila da će otvoriti migracijska vrata. Višekratno smo na to upozoravali ostale članice EU-a. Da su nas poslušali, Europa bi danas bila spremnija", izjavio je ovih dana za Politico zamjenik grčkog ministra za migracije i time dodatno i službeno potvrdio ono što je svakome jasno: Europska unija se ponaša kao pijani milijarder na Titanicu, trošeći svoje vrijeme na to kako svira orkestar umjesto kako spasiti živu glavu.

Europska je diplomacija nekad bila pojam u svijetu i nije bilo toga što Europljani nisu bili u stanju ispregovarati. Danas je ta diplomacija okoštala i onemoćala smijurija, bezidejna i reaktivna, nesposobna za išta konkretnije od praznih gesti, kao što su danas na razumu uvredljiv način demonstrirali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, hrvatski premijer Andrej Plenković i ostatak ekipe koja je otišla na kratkotrajni izlet na grčko-tursku granicu.

Govno u celofanu

Ako želite vidjeti kako izgleda govno u celofanu, onda pogledajte fotografije kojima se na društvenim mrežama hvale Von der Leyen, Plenković, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli itd. 

Eno ih malo na nekakvom nogometnom igralištu u Grčkoj, kako jako važno hodaju kojekuda, eno ih postrojenih kao đaci na ekskurziji ispred nekakve zgrade, eno ih u helikopteru kako - vrh vrhova - gledaju kroz prozor.

Političku prazninu tih fotografija nadmašile su samo izjave koje su dali novinarima. Zapravo je svejedno koga ćemo citirati jer su svi govorili eurokratskim jezikom i natjecali se u izbacivanju fraza i floskula. 

Mučno za gledati i slušati

Primjerice ovako: "U ime hrvatskog predsjedanja EU-om došli smo izraziti solidarnost s vladom Grčke, ali i pronaći način za borbu s ovom krizom." Ili: "Grčke brige su i naše brige. Ovo nije samo grčka, nego granica EU-a. Danas sam ovdje kao Europljanka."

Naravno, rješenja trenutne situacije na grčko-turskoj granici ovise o dogovoru s Ankarom pa bi bilo mnogo konstruktivnije da se cijela ekipa predvođena "dragom Ursulom" i "dragim Andrejem" odmah zaputila u glavni grad Turske na sastanak s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a ne se naslikavala u kriznoj zoni uz teške mjere sigurnosti, poput nekakvih onemoćalih avanturista.

Mučno je sve to gledati, a još mučnije slušati. Plenković bi sada odjednom tražio rješenje za potpuno predvidljiv problem i problem za koji se znalo da na dnevni red dolazi prije ili kasnije. Zapravo, to je tipično hrvatski. Čini se da se ulaskom Hrvatske u EU Hrvatska nije europeizirala, nego se Unija kroatizirala.

U praksi to znači zatvaranje u sebe, ignoriranje svojeg susjedstva ili svađanje s njim, izražavanje šoka i nevjerice zbog krize za koju se mjesecima unaprijed, pa i godinama, zna da će eksplodirati neovisno o tome što se svi kolektivno prave da ne postoji.

EU treba zaustaviti rat u Siriji

Rat u Siriji, koji traje već devet (?!) godina, rat je praktički u istoj ulici u kojoj je kuća zvana Europa.

U tih devet godina Europa ne da nije uspjela učiniti ništa da se taj rat okonča nego skoro da nije ništa ni pokušala! I sada Europa ponovno ne čini ništa, nego obećava Grčkoj da će malo ofarbati ogradu oko europskog dvorišta i na nju postaviti nekoliko zaštitara više. Što i dalje nikako ne rješava ključni problem - a to je, ponavljamo, rat u Siriji - nego je prvenstveno usmjereno tome da se što prije opet može nojevski zabiti glavu u zemlju. 

Simbolična poruka

Nema sumnje da su Von der Leyen, Plenković i ostala eurokratska ekipa svojim današnjim PR izletom mislili kako šalju nekakvu važnu simboličnu poruku. U tome su u pravu, ali to nije bila poruka o agilnoj Europskoj uniji koja se hvata u koštac s problemima na svojim granicama i pokušava ih riješiti, niti poruka o tome da EU ima plan i zna što treba činiti da se zaustavi Erdoganovo manipuliranje očajnim tisućama koje je doveo na granicu prema Grčkoj. Nije to bila ni poruka o moći i umješnosti europske diplomacije koja deaktivira krizu i prije nego što nastala ili je ekspresno rješava kad se već dogodila.

Ne, ta poruka je glasila ovako: s ovakvim vrhom Europske unije možemo se samo slikati.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više