Neki još dvoje: Dioničari Belja ne trebate se misliti, tužite Todorića

ČINI SE da se još uvijek značajan broj dioničara Belja nije odlučio na pokretanje tužbe protiv Agrokora. Moguće da su zbunjeni raznim interpretacijama koje su se posljednjih tjedana pojavile po medijima, nakon što je Hanfa objavila da je Agrokor bio dužan objaviti ponudu za preuzimanje ostatka dionica Belja.

Agrokor je podnio ustavnu i upravnu tužbu. Tih 790 milijuna kuna sa kamatama i troškovima nije mačji kašalj čak ni za velikog gazdu Todorića. Pogotovo što je, kako se čini, ovaj financijski udar mogao izbjeći, samo da se netko od njegovih na skupštini dioničara Belja održanoj 2007. godine sjetio objaviti da im ne treba ostatak dionica... 

Nema straha, ali valja biti oprezan

Nema potrebe razbijati glavu, treba tužiti, kaže splitski odvjetnik Slobodan Mikulić, koji je već podnio tužbu trgovačkom sudu radi sklapanju ugovora o kupoprodaji dionica u društvu Belje.

Iskusni splitski odvjetnik uopće ne dvoji hoće li uspjeti u ovom parničnom postupku, no upozorava da valja biti vrlo oprezan kod postavljanja tužbenog zahtjeva kako bi pravomoćna presuda bila provediva i kako bi tuženik bio onemogućen da eventualno procesno-pravnim prigovorima pokuša izbjeći svoju obavezu ili, pak, odugovlačiti sa izvršenjem obaveze.

Svi protiv Todorića

Zakonom o preuzimanju dioničkih društava propisana je obaveza sklapanja ugovora o prodaji dionica u slučaju oglušenja obveznika da objavi javnu ponudu o preuzimanju dionica pod zakonom određenim uvjetima.

Međutim, samim zaključenjem ugovora putem suda postupak preuzimanja dionica nije dovršen. U tom smislu, ističe odvjetnik Mikulić, ne bi bilo loše da se zbog oskudne sudske prakse uspostavi međusobna komunikacija budućih tužitelja, upravo radi preciznog postavljanja tužbenog zahtjeva.

Pročitajte više