Hanfa objavila "krimić" o Todoriću i Sanaderu: Agrokor mora platiti 790 milijuna kuna za Belje!

Hanfa objavila "krimić" o Todoriću i Sanaderu: Agrokor mora platiti 790 milijuna kuna za Belje!

Foto: Vlada.hr

KOD PREUZIMANJA tvrtke Belje  2007. godine, Agrokor Ivice Todorića nije radio po zakonu odnosno nisu, iako su morali, objaviti ponudu za preuzimanje cjelokupnog društva, presudila je danas Hrvatska agencija za nadzor financijskih odluka. Prema toj odluci, Agrokor mora u roku od 60 dana objaviti ponudu za preuzimanje cjelokupnog društva Belje, odnosno za preuzimanje 32 posto dionica na burzi, a to će ih koštati 790 milijuna kuna!

> Todorić bi trebao poljubiti Sanadera. Ravno u čelo

> Sanader se kod Todorića nagledao oderanih svinjskih polovica i uzviknuo: HDZ pobjeđuje!

Isto tako Agrokor, koji je izgubio spor s Hanfom, odnosno njihova žalba je odbijena, platit će i pristojbe u visini od 17 tisuća kuna.  Zanimljivo je kako je HANFA obrazložila odluku na devet stranica na kojima se detaljno obrazlaže kako je Agrokor izbjegao zakonsku obvezu.

Agrokor se u žalbi, "vadio" na odluke i dogovor s Vladom Ive Sanadera oko preuzimanja Belja, no svi njihovi argumenti su odbijeni kao neosnovani.

Burza odmah reagirala: Belje blokirano!

Odmah nakon odluke Hanfe reagirala je i Zagrebačka burza.

"Budući da nastanak obveze objavljivanja ponude za preuzimanje društva BELJE predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionice društva BELJE nastala je situacija u kojoj je potrebno  zaštititi  ulagatelje  na  način  da  se  trgovina  predmetnim  dionicama  obustavi  za  vrijeme  koje  je  potrebno  da  se  cjelokupna  javnost  potpuno  i  točno  informira  o  činjenici  nastanka  obveze  objavljivanja  ponude za preuzimanje", navodi se u odluci Burze u kojoj se dodaje da se trgovina dionicama
obustavlja  do  kraja  trgovinskog  dana  06.  listopada  2011.  godine.

Izdušili za Mercator?

Taj rok je prema  ocjeni  Burze  dovoljno razdoblje  da  se  steknu  uvjeti  za  "fer  i  pravično  trgovanje  jer  se  može  pretpostaviti  da  će  svi  ulagatelji  raspolagati informacijama potrebnim za donošenje investicijskih odluka".

S obzirom na ovu fianancijsku obvezu u financijskim krugovima ozbiljno se počelo propitivati ima li sada Agrokor dovoljnu financijsku snagu za preuzimanje slovenskog Mercatora.

Sporna dokapitalizacija

No, vratimo se na odluku Hanfe. Naime, uvidom u podatke iz registra Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d., utvrđeno je da je društvo AGROKOR d.d. nakon provedene ponude za preuzimanje steklo 2.700.000 dionica društva BELJE. Nakon navedenog stjecanja, na računu društva AGROKOR d.d. ubilježeno je

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ukupno 5.579.663 dionice što predstavlja 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu i daje 67,92 posto glasova od ukupnog broja glasova koje daju dionice Ciljnog društva s pravom glasa.

"U sustavu SKDD-a, 2.700.000 redovnih dionica Ciljnog društva proknjiženo je na račun društva AGROKOR d.d. dana 31.10.2007., na temelju isprava, koje su od SKDD-a, dana 02. ožujka 2011., zaprimljene u spis predmeta, i to, Rješenja Trgovačkog suda u Osijeku, posl. br. Tt-07/1195-4 od 12. rujna 2007., Zapisnika s glavne skupštine Ciljnog društva od 16. srpnja 2007. na kojoj je donesena odluka o povećanju temeljnog kapitala na način da sve nove dionice upisuje društvo AGROKOR d.d. i pročišćenog teksta Statuta Ciljnog društva. Društvo AGROKOR d.d. je 2.700.000 dionica steklo u postupku povećanja temeljnog kapitala  Ciljnog društva, što je utvrđeno uvidom u Zapisnik s glavne skupštine društva Ciljnog društva održane dana 16. srpnja 2007., dostavljen u spis predmeta.", navodi se u obrazloženju HANFE u kojoj se dodaje da je uvidom u navedeni zapisnik utvrđeno je da je na održanoj glavnoj skupštini društva Ciljnog društva, između ostalog, usvojena Odluka o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica te davanju suglasnosti na sklapanje Ugovora o pretvaranju potraživanja u temeljni kapital i Odluka o potpunom isključenju prava prvenstva ostalih dioničara, osim Agrokora d.d., pri upisu novih dionica.

Agrokor se "vadio" na dogovor s Vladom Ive Sanadera

"Iz zapisnika je, nadalje, vidljivo da na održanoj glavnoj skupštini Ciljnog društva, nije odlučivano o tome da se društvu AGROKOR d.d., u skladu s odredbom članka 7. stavak 1. točka 3. Prethodno 2 važećeg ZPDD-a, odobri stjecanje dionica s pravom glasa Ciljnog društva, bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Prema podacima SKDD-a –„stavke knjiženja u razdoblju“- utvrđeno je da je nakon objavljene ponude za preuzimanje Ciljnog društva, društvo AGROKOR d.d. stjecalo dionice Ciljnog društva samo u postupku povećanja temeljnog kapitala, u kojem, kako je naprijed navedeno, nije izuzeto od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje", navodi Hanfa u iscrpnom izvještaju.

Došlo se tako do saznanja da je uvidom u podatke Agencije, utvrđeno da društvo AGROKOR d.d. nije do dana stupanja na snagu Trenutno važećeg ZPDD-a (01. studeni 2007.), niti naknadno, podnijelo Agenciji zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Belja.

Zanimljivo je kako se Agrokor u postupku vadio na Vladu Ive Sanadera pa su tako citirali odluku Vlade Republike Hrvatske od 15. srpnja 2004. godine o uvjetima prodaje 52,21 posto dionica Belja bili plaćanje 1,00 kn za dionice koje su bile predmet prodaje te ulaganje iznosa od 250.000.000,00 kn u razdoblju od dvije godine od sklapanja Ugovora o prodaji i prijenosu dionica kroz postupak povećanja temeljnog kapitala, pa stoga zaključuju da početna cijena dionica koje su bile predmet prodaje nije bila 1,00 kn već je iznosila najmanje 250.000.000,00 kn.

Dionice od jedne kune

"Sudjelujući na navedenom natječaju društvo AGROKOR d.d. navodi da je ponudilo iznos od ukupno 270.000.001,00 kn od čega je iznos od 1,00 kn namijenjen za plaćanje dionica koje su bile predmet prodaje, dok je preostali iznos od 270.000.000,00 kn namijenjen za povećanje temeljnog kapitala Ciljnog društva", stoji u žalbi Agokroka u kojoj se citira zajedničko djelovanje AGROKORA i Republike Hrvatske uređeno Ugovorom o prodaji i prijenosu dionica.

"Iz navedenog ugovora je vidljivo da je društvo AGROKOR d.d. pored isplate kupoprodajne cijene preuzelo i neke druge obveze, međutim ugovorom nije određeno da iste ulaze u ugovorenu cijenu, već je iz ugovora jasno vidljivo da se ugovorena cijena u iznosu od 1,00 kn odnosi isključivo na  stjecanje 2.879.663 dionice Ciljnog društva, što uostalom društvo AGROKOR d.d., u očitovanju od 27. rujna 2011. ne osporava", stoji u odbijenici Hanfe.

Cjelokupno rješenje Hanfe možete pročitati OVDJE

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara