Nekoliko tisuća prosvjednika u blizini Porto Carrasa

OKO 4.000 prosvjednika, mnogo manje nego je bilo najavljivano, prosvjedovalo je u petak u Neosu Marmarasu protiv summita Europske unije, koji se održava u dva kilometra udaljenom hotelskom kompleksu u Porto Carrasu, pretvorenom za tu prigodu u pravu tvrđavu.

Grčka specijalna policija suzavcem je rastjerala skupinu od oko 300-ak nasilnih prosvjednika koji su na njih bacali kamenje i druge predmete.

Veća skupina prosvjednika, uglavnom Grka, prosvjedovala je nešto mirnije na jednoj cesti uz plažu.

Prosvjednici su najavili da se namjeravaju približiti samoj "crvenoj zoni", mjestu održavanja summita, kako bi grčkim dužnosnicima prenijeli svoje zahtjeve.

Iako su organizatori najavili dolazak između 50.000 i 100.000 prosvjednika, prema Neosu Marmarasu putuje ih još samo oko 5.000.

"Dolje kapital i vlada", "Civilni neposluh vladi, EU, SAD i kapitalu", "Razbijmo crvene zone", neki su od natpisa koje su nosili prosvjednici.

Prosvjed je organizirao Grčki socijalni forum, koji okuplja protuglobaliste, sindikate i jednu ljevičarsku stranku. Poslijepodne se očekuje još jedan prosvjed koji organizira Akcija-2003, organizacija bliska grčkim komunistima.

Grčka policija, u strahu od terorističkih napada i nasilnih uličnih prosvjeda, zbog summita je uvela u zemlji dosad neviđene mjere sigurnosti.

Mobilizirano je 16.000 policajaca i vojnika. Prilaze s mora čuvaju ratni brodovi i obalna straža, helikopteri i bojni zrakoplovi nadziru zrak, a razmješteni su i lanseri projektila zemlja-zrak.

Stotine policajaca blokirale su sve cestovne pravce koji vode prema mjestu održavanja summita, čak i šumske puteve, a na plaži između Neosa Marmarasa i Porto Carrasa postavljene su metalne blokade koje se protežu u more. Policijski snajperisti raspoređeni su u vinogradima, a postavljeno je i sedam kilometara bodljikave žice.

Stanovnici sela Neos Marmaras, njih oko 3.200, prosvjednicima su, u strahu od nasilja, na raspolaganje stavili mjesni stadion i obećali besplatnu hranu i piće, a mnogi su svoje domove i dućane zaštitili metalnim i drvenim pločama.

Pročitajte više