Nema mira na HTV-u: Smijenjeni urednici nastavljaju borbu za radna prava

NA PRISAVLJU je danas održan sastanak na kojemu su sudjelovali ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, ravnatelj HTV-a Blago Markota, glavna urednica Informativnog programa Hloverka Novak Srzić te svi dosadašnji, bivši i budući urednici Hrvatske uživo.

Što se tiče sudbine urednika koji su od početka u ovoj emisiji i nosili su je na svojim leđima: Sanje Mikleušević Pavić, Maje Sever, Lele Knežević i Roberta Zubera, nije bilo puno pozitivnih pomaka. U svakom slučaju, oni više neće biti dio emisije koju su izgradili. Kako saznajemo od prisutnih na sastanku, urednicima koji su se usudili pobuniti rečeno je da će dobiti nove radne zadatke, a ukoliko ih ne budu poštivati, to će im biti put prema izlazu s Prisavlja.

Urednici maknuti, a Hrvatska uživo kreće u ponedjeljak

U svakom slučaju, Hrvatska uživo kreće u ponedjeljak, a uređivat će je Branko Nađvinski, a osim njega, urednici će biti: Petar Vlahov i Jozo Barišić. Robert Zuber, koji će uređivati i voditi Misiju, koja će se baviti socijalno ugroženim slučajevima i teško bolesnima, kako saznajemo, predložio je vrhu HTV-a da s njim uređuju ovu emisiju nastalu prema popularnoj rubrici iz  Života uživo. Čelnici HTV-a, kako smo čuli, nisu bili oduševljeni ovom idejom.

Sanji Mikleušević Pavić je bilo rečeno da u Misiju prelazi, jer nije baš neki politički novinar i da bolje pliva u socijalnoj tematici. Mnogima je prilično neobično ovakvo objašnjenje kad se zna da će Hrvatsku uživo raditi i Petar Vlahov te Nevena Rendeli, koji nisu poznati po većim dosezima političkog novinarstva od Sanje Mikleušević Pavić.

Vanja Sutlić je, navodno, rekao kako su pobunjeni urednici interesna skupina te kako ih se zato treba maknuti iz emisije te da je Hrvatska uživo bila loša emisija i da će sad po prvi put imati jasan koncept.

Informacije s dramtičnog sastanka išli smo provjeriti kod glavne urednice Hloverke Novak Srzić i urednika koji više neće raditi spornu emisiju. Da je situacija na Prisavlju, uzdrmanom najnovijim gafovima urednice informativnog programa, zaista alarmantna, dokazuje i sama Hlo svojom reakcijom na naš upit.

"Ništa od onog što se događalo na uredničkom kolegiju nije za javnost, već je stvar redakcije", rekla nam je Hloverka kad smo je upitali za sudbinu novinara Lele Knežević, Maje Sever i Sanje Mikleušević Pavić. Nakon kratke izjave, Hloverka nam je poklopila telefonsku slušalicu, ne dočekavši kraj sljedećeg pitanja.

Sutlić smatra da je loša emisija ona koja je dobila nagradu HTV-a kad je on bio direktor

Lela Knežević, dosadašnja urednica Hrvatske uživo rekla nam je kako ne smiju ništa komentirati, ali i kako ništa neće demantirati.

"Novost je da smo čuli kako ravnatelj Vanja Sutlić misli da Hrvatska uživo nije bila dobra emisija. To nam je vrijedna informacija, jer je ova emisija 2005. dobila nagradu HRT-a za najbolju emisiju, a u to vrijeme je Sutlić bio direktor HRT-a. Isto tako, emisija ima konstanto 50 posto udjela od broja gledatelja pa možemo samo zaključiti kako on zna bolje od gledatelja", kazala je Lela Knežević.

Knežević je jučer najavila tužbu protiv Hloverke Novak Srzić ,jer ju je pred svima optužila za medijski reket preko supruga Branimira Pofuka, urednika u Jutarnjem listu. Hloverka se Lejli Knežević pred novinarima ispričala zbog ove optužbe, ali ona ne odustaje, i prijavit će je etičkom povjerenstvu, jer želi da Hloverkinu izjavu čuje čitava javnost.

Sanja Mikleušević Pavić nam je rekla kako su posljednja dva dana održali niz razgovora i sastanaka te su jedino u potpunosti zadovoljni razgovorom s ravnateljem HTV-a Blagom Markotom.

"Održali smo nekoliko sastanaka, ali ćemo se i dalje boriti za naš profesionalni integritet i radna prava", poručuju Knežević i Mikleušević Pavić.

J.B./I.Ć.
Foto: K.H.

Pročitajte više