Nema mjesta za optimizam: Krah turističke sezone u kolovozu

PREMA svim naznakama talijanski ferragosto će na hrvatskoj obali Jadrana podbaciti. Naime, inozemni turoperatori poručuju da ove godine nema mjesta za optimizam odnosno da se može očekivati manji broj Talijana na hrvatskom priobalju, ali i Bavaraca, uobičajenih u ovom dijelu godine, piše Novi list.

Nedolazak talijanskih i njemačkih gostiju, koji su inače obilježavali kolovoz, može se ponajviše "zahvaliti" recesiji svjetske ekonomije, koja nije zaobišla ni ove dvije zemlje. Osim toga, Hrvatska je prije ove godine navukla etiketu nekonkurentne zemlje odnosno cjenovno neprihvatljive, tako su već tradicionalni gosti na Jadranu pohitali tražiti jeftinije destinacije.

Loš predznak se "prilijepio" Hrvatskoj

Iz turoperator Kompas Venezia, koji inače posreduje između Talijana i domaćih turističkih djelatnika sa područja Istre i Kvarnera, poručuju da je situacija izuzetno loša. Ističu kako se talijanske putnike ne može namamiti hrvatskim prirodnim ljepotama, kao što je bio normalno ranijih godina, a takav pad interesa za najviše se može zahvaliti gospodarskoj recesiji, ali i lošem predznaku koji se u Europi "prilijepio" Hrvatskoj.

"Talijani traže jeftinije ljetovanje. Jako puno ih ostaje kod kuće, a oni koji putuju, putuju dva do četiri dana, dok klasičnih odmora od tjedan ili deset dana gotovo više i nema", objasnila je Željka Grahovac, direktorica venecijanskog Kompasa.

Talijani mijenjaju Hrvatsku za Tursku, Tunis, Egipat i Grčku

Talijani su odlučili svoje već desetljetne turističke "težnje" prema Jadranu zamijeniti južnijim odredištima, kao što su Turska, Tunis, Egipat, i Grčka, gdje su aranžmani jeftiniji od onih hrvatskih. Tamo je za sedam dana boravka, s uključenim avionskim prijevozom, potrebno izdvojiti 400 do 600 eura, dok sličan aranžman na hrvatskom priobalju, i to bez navedenog prijevoza, košta 400 eura.

Situaciju možda spase gosti u "pet do dvanaest"

Ipak, turistički radnici se nadaju gostima u "pet do dvanaest", onima koji dolaze sami, parovima bez djece, kao i mladima. Njihova "invazija" očekuje se u od 11. do 17. kolovoza.

Razočaranje vlada i u milanskoj agenciji Solo Croazia, iz koje poručuju kako je bio buking krajem lipnja krenuo prilično dobro, da bi tijekom srpnja jednostavno splasnuo. Ni iz Njemačke ne stižu bolje vijesti. Direktor tamošnje agencije Selimir Ognjenović objasnio je da je 40 do 50 posto manje bukinga nego lani.

Ig.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više