Prvi Osijek pride prošao bez incidenata: Ovo je pobjeda različitosti!

Foto: crol.hr, FAH

POVORKA ponosa u Osijeku prošla je bez problema i incidenata a prema prvim procijeninama bilo je nazočno oko 300 ljudi. Povorka ponosa koju je organizirala udruga LiberOs, nešto iz podneva krenula je sa središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića, gdje je okupljanje počelo u 11 sati, središnjim osječkim ulicama i nakon 20-tak minuta ponovno se vratila na Trg Ante Starčevića.

Nepokoreni Osijek


Ministar gospodarstva, HNS-ovac Ivan Vrdoljak, pozdravio je sve koji su se danas našli u Povorci ponosa, naglasivši kako je ponosan na svoj "Nepokoreni Osijek". Tijekom šetnje središtem grada, između ostalog i osječkom Promenadom, nitko od prolaznika ili građana koji su sjedili u obližnjim kafićima nije reagirao na Povorku ponosa.

Cijelo vrijeme i na Trgu Ante Starčevića i putem gradom, povorku su pratile jake policijske snage.

Članica Organizacijskog odbora prve osječke Pride parade - Povorke ponosa, Tajana Lučić, izrazila je zadovoljstvo i brojem sudionika i, kako je kazala, dostojanstvenim obilježavanjem "prvog izlaska u javnost lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba".

Hvala svima u ime ljubavi!

"S nama su bili i naši prijatelji, prijateljice i građani koji su dali podršku pravu na drukčije životne stavove i opredjeljenje" rekla je Lučić. Zahvalila se i Gradu Osijeku na podršci u organizaciji Povorke ponosa. Mirna Zlatić iz Organizacjskog odbora rekla je - "hvala svima u ime ljubavi". "Mi smo vaše kćeri i vaši sinovi, susjedi i prijatelji, uz vas smo odrasli i uz vas želimo živjeti bez straha i srama zbog svojih različitosti", kazala je Zlatić.


Pročitala je proglas organizatora Pride parade, u kojem između ostalog stoji, kako su sudionici parade 'izašli na ulicu da pokažu da ne traže dodatna prava, već jednaka prava, i da ne traže neka prava, već sva prava'.

Zadovoljstvo dostojanstvenom Povorkom ponosa izrazio je i gost iz Beograda Aleksandar Sekulić, koji je rekao kako su Osijek i njegovi stanovnici pokazali da je riječ o hrabrom gradu i ljudima.

Prazan grad nije uspio

"Drage ugrađanke i dragi sugrađani, prijatelji i prijateljice, pozivamo vas da nam se pridružite na prvom Osijek Prideu, Povorci ponosa lezbijki, gejeva, biseksulanih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba, njihovih obitelji, prijateljica i prijatelja u borbi za ravnopravniji i sigurniji grad u kojem svi zajedno živimo", stoji u pozivu prvog Osijek Pride-a koji će se održati danas na Trgu Ante Starčevića.

Čini se kako akcija "Prazan grad" na koju su pozivali protivnici Osijek Pridea nije uspjela, a zato su se organizatori zahvalili svojim sugrađanima što nisu ispraznili grad. S velike terase hotela "Osijek" građani su pljeskom pozdravili povorku, javlja Crol.

Policija: Nije zabilježen niti jedan incident


"Danas, 6. rujna, u Osijeku, na Trgu Ante Starčevića i u užem središtu grada održano je javno okupljanje "Povorka ponosa - Osijek pride 2014.". Prije i za vrijeme javnog okupljanja, nisu zabilježeni događaji koji bi doveli u pitanje sigurnost sudionika javnog okupljanja i ostalih građana, odnosno nije zabilježeno počinjenje kaznenih djela ili prekršaja", priopćili su iz policije.

Pomoć sugrađanima da izađu iz ormara

Organizator Povorke ponosa je Udruga LiberOs čiji članovi ističu kako Osječanima žele pokazati "neka vide da nas ima".  Članica Organizacijskog odbora osječke Pride parade Tatjana Lucić kazala je kako je ona heteroseksualne orijentacije, ali da "kao odgovorna mlada osoba želi dati podršku svima da izraze svoje ljudsko pravo na različitost". Među sudionicima je i Mirjana Lovrić iz splitske udruge Rišpet koja je izrazila uvjerenje da će osječka Parada pokazati demokratko opredjeljenje i pravo na različitosti.



Lovrić je za Hinu podsjetila kako je, nažalost, u Splitu bilo velikih problema, ali da se situacija polako smiruje te da će uskoro osnovati centar za sve koji žele iskazati svoju seksualnu različitost.


Lucić, pak, poručuje "moramo omogućiti sugrađanima da izađu iz svojih ormara koji su im postali pretijesni" i da imaju pravo slobodno pokazati svoju ljubav.

Organizatori su priremili brojne transparente na kojima između ostalih piše Voli bližnjega svoga, Policija je tu zbog vas, Nepokoreni grad, Tražimo temeljna ljudska prava i ostalo.

Povorka kreće u podne

Povorka će se kretati od Trga Ante Starčevića, preko Ribarske ulice, Šetalištem kardinala Franje Šepera, ulicom Vjekoslava Hengla, preko Sakuntala parka i Kapucinske ulice do Trga Ante Starčevića, a kreće u podne.  

Zbog kretanja sudionika povorke od 12 do 13.30 sati promet u centru Osijeka biti će zatvoren za sva vozila, i to u Ribarskoj ulici prije pješačkog prijelaza, zatim u ulici Vjekoslava Hengla kod Šetališta Petra Preradovića, također u Kapucinskoj ulici kod križanja sa ulicom Vjekoslava Hengla i Stjepana Radića te u ulici Lorenza Jägera kod križanja sa Kapucinskom ulicom i Lučkom prilazu.

"Vlada je učinila velik korak na tom putu nedavno donesenim Zakonom o životnom partnerstvu. HNS je na tome inzistirao i zalagao se za njega već dugi niz godina. S ponosom idem u svoj Osijek poslati poruku i stati iza svih vrijednosti koje branimo već tolike godine", poručio je potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je danas u Osijeku.

Protivnici za prazan grad

S druge strane protivnici su pokrenuli akciju "Prazan grad", tako da što manji broj ljudi bude u centru za vrijeme održavanja Parade.

"Zašto se smatra da će građani Hrvatske postati osjetljiviji za prava homoseksualaca, lezbijki i transrodnih skupina njihovim prkosnim marširanjem ulicama gradova? Usred najveće i najdublje krize u Republici Hrvatskoj, kada se svatko bori za vlastitu egzistenciju (pogotovo na području Slavonije) oni dolaze čak i iz okolnih zemalja nama prkositi i novce našega grada trošiti na ovu notornu glupost. Takav prkos i provokacija od strane dijela LGBT zajednice ne vodi ničemu drugom nego osudi od strane svakoga sa prosječnim i iznadprosječnim kvocijentom inteligencije! Najgore od svega je još to što velika većina sudionika NIJE iz grada Osijeka, a oni i očekuju da ih dođete izviždati, napadati i sukobiti se s policijom jer na taj način dobivaju svoju promociju i prostor u medijima!", stoji u pozivu na akciju Prazan grad.
 

Pročitajte više