Muke po ambroziji u Osijeku: Građanima kazne, a Grad je na svojim parcelama ne uništava?

Foto: Ilustracija

PREDSJEDNIK osječkog HDSSB-a Krešimir Bubalo poručio je danas da ni Grad Osijek na svojim parcelama ne uništava ambroziju koja je godinama veliki problem Osječana i čija pelud izaziva sve više oboljelih od alergijske astme.

Građanima koji ne uništavaju ambroziju "ispisuju" se kazne, zato "čudi što Grad zaboravlja da svojim primjerom mora pokazati da se problem ambrozije može riješiti samo njenim uništavanjem, odnosno čupanjem stabljika", rekao je Bubalo na konferenciji za novinare u Poslovnoj zoni Nemetin.

Primijetio je pritom kako u jednoj od najperspektivnijih hrvatskih poslovnih zona umjesto razvoja i novih pogona raste ambrozija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bubalo je novinare pozvao da stave maske, vjerujući da i među njima ima alergičnih na pelud ambrozije, kao što je i sam, te sve veći broj Osječana.

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije najveća koncentracija peludi ambrozije ove godine izmjerena je 21. kolovoza i iznosila je 488 zrnaca peludi po kubnom metru, a zdravstveni problemi nastaju već kod 30 zrnaca peludi u zraku.

Biologinja i analitičarka u Zavodu Zdenka Sučić kaže kako je danas, zbog kiše, izmjeren manji broj zrnca peludi, 144. Vrhunac peludi ambrozije "koja leti oko nas i stvara velike zdravstvene probleme", je od kraja kolovoza do polovice rujna ali se taj alergeni "začin" javlja i u listopadu mjesecu", rekla je Sučić. Najveća koncentracija peludi ambrozije izmjerena je 2010. godine i iznosila je 1610 zrnaca u kubnom metru.

Doktorica Višnja Prus, pročelnica Kliničkog odjela za reumatologiju, alergologiju i kliničku imunologiju KBC Osijek kaže kako je ovih dana najviše pacijenata s napadima astme što se može povezati s razdobljem cvjetanja ambrozije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara