Nema sankcija za napad na novinara: Splitski sud obustavio postupak nad bivšim sucem Trutinom

SPLITSKI Županijski sud obustavio je postupak nad bivšim sucem Predragom Trutinom, koji je u prosincu prošle godine nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zbog prijetnje Anđelku Ercegu, pokojnom vlasniku Makarske kronike, kojeg je 2006. godine divljački napao u restoranu Porat.

Vijeće splitskog suda uvažilo je argumente branitelja Vinka Ljubičića. Naime, Trutin je već prekršajno procesuiran zbog narušavanja reda i mira pa je postupak obustavljen zbog slučaja Maresti, odnosno, načela da se dvaput ne može suditi za isto djelo.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, koje je za Trutina tražilo zatvorsku kaznu jer su procijenili da je u pitanju napad na slobodu javnog izražavanja, uložit će zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Trutin je divljački nasrnuo na Ercega nezadovoljan kako Makarska kronika piše o njemu. Bivši sudac danas radi za Blaža Petrovića i čeka presudu u slučaju Olma. Sudi mu, inače, bivši profesor iz radnog prava, sudac Slavko Lozina.

Napad na novinara - remećenje reda i mira?!

Erceg nije dočekao da ga sud pozove da da iskaz. Umro je u rujnu 2008. godine. Sutkinja Marisa Matić jednom je oslobodila Trutina, no predmet je vraćen na ponovno suđenje zbog proturječja u izreci i obrazloženju. U ponovljenom suđenju dala je Trutinu šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

Na koncu je ispalo da je Trutinov napad, koji je skandalizirao cjelokupnu hrvatsku javnost, pravna država podvukla pod puko remećenje reda i mira... Kao običnu svađu na pazaru.

Pročitajte više