Nema zime: Ukrajina će ispuniti svoje obveze, neće biti prekida u opskrbi Europe plinom

UKRAJINA je obećala da će poštovati svoje tranzitne obveze prema Europi čak i ako propadnu pregovori s Rusijom o revidiranju plinskog ugovora. Europa većinu plina dobiva upravo preko Ukrajine.

Ukrajina trenutno pokušava isposlovati jeftiniju cijenu za ruski plin, ponajviše zbog ekonomske kriza koja je pogodila tu zemlju. Razmirice između dviju bivših sovjetskih republika uzrokovale su velike nestašice plina u Europi 2006. i 2009. godine.

Potpredsjednik ukrajinske vlade Andriy Klyuev danas je pokušao umiriti strahove da bi se tako nešto moglo ponoviti kazavši da su svi izvukli pouke iz prošlosti. "Ako uspijemo isposlovati bolji ugovor, to će biti odlično za naš proračun. Ako ne uspijemo, svejedno ćemo se nekako snaći. U svakom slučaju ćemo ispuniti naše obveze prema zemljama kojima dopremamo plin", kazao je.

Vlada za narednu godinu pokušava dobiti jeftiniji plin, a prognozira cijenu od 416 dolara za tisuću kubičnih metara, što je otprilike ista cijena koja je na snazi i danas. Ruski plinski gigant Gazprom pokušao je na određeni način ucijeniti Ukrajinu, ponudivši joj popust ukoliko mu dozvoli kupnju dijela ukrajinske plinovodne mreže, čime bi osigurali nesmetani transfer svog plina. Međutim, ukrajinska javnost se oštro protivi takvoj ideji.

Pročitajte više