Neočekivan obrat: Američka mornarica u blizini Hormuškog tjesnaca spasila 13 otetih Iranaca

POSADA s američkog nosača zrakoplova čija prisutnost u Perzijskom zaljevu je posljednjih par tjedana uzrokovala veliko nezadovoljstvo iranskih vojnih dužnisnika, spasila je 13 Iranaca s otetog ribarskog broda, piše CNN.

Razarač USS Kidd u četvrtak je pristigao u pomoć brodici u sjevernom Arapskom moru, u blizini strateškog Hormuškog tjesnaca u kojem je iranska mornarica  do početka ovog tjedna održavala desetodnevne vojne vježbe.

Kapetan oslobođenog broda izrazio je "iskrenu zahvalnost" Amerikancima, dodavši kako je strahovao da bi bez njihove pomoći zajedno s ostatkom svoje posade bio zatočen još mjesecima.

Samo spašavanje uslijedilo je svega dva dana nakon što je Teheran SAD-u poslao upozorenje da ne šalje svoje brodove u Perzijski zaljev. Američka mornarička flota Uss John Stennis Strike Group, u kojoj je i plovilo Kidd prošli se tjedan udaljila iz međunarodnih voda kod Hormuškog tjesnaca, a iranski general Ahmad Vahidi rekao da u Perzijskom zaljevu nije potrebna prisutnost snaga zemalja koje ne pripadaju toj regiji.

Prema izvješću američke mornarice helikopter s Kidda uočio je piratski brod pored iranskog plovila, a u isto vrijeme američki je nosač primio poziv u pomoć kapetana iranskog broda Al Molai,  koji je rekao da su on i njegovi mornari zatočeni.

Dio posade s Kidda zauzeo je Al Molai, oslobodio 13 mornara, a skupina od 15 uglavnom somalijskih pirata je privedena te će pirati biti  zadržani dok se ne donese odluka o njihovom kažnjavanju.

Pirati su iranski brod oteli prije 40 ili 45 dana, a mornari su otimačima bili prisiljeni pomagati u njihovim ostalim zločinima. Amerikanci su i piratima i spašenim Irancima osigurali hranu, vodu i medicinsku skrb.

Američki državni sekretar Leon Penneta čestitao je posadi Kidda na dobro obavljenom poslu i iskazanom trudu, dodavši kako je djelovanje i odgovor na poziv upomoć "upravo u prirodi onoga što SAD jest."

Pročitajte više