Neočekivan obrat na korejskom poluotoku: Sjeverna Koreja nudi pregovore Južnoj Koreji

SJEVERNA Koreja je susjednoj Južnoj koreji neočekivano predložila pregovore među predstavnicima vojske obiju država. Prema pisanju južnokorejskih medija, Južna koreja je primila prijedlog te će ga pozorno razmotriti prije odgovora. Prema priopćenju predstavnika južnokorejskog ministarstva obrane, sjevernokorejska vojska je izrazila želju da na sastanku s južnokorejskim vojnim predstavnicima sljedećeg tjedna rasprave o spornoj granici između dviju država na Žutom moru, te o "raspačavanju protusjevernokorejske propagande na kopnenoj granici".

Sjeverna Koreja je pregovore predložila u trenu izrazito napetih odnosa između dviju država. Odnosi su se znatno zaoštrili nakon potapanja južnokorejskog vojnog broda u ožujku ove godine u kojem je poginulo 46 vojnika. Brod je potopio sjevernokorejski torpedo, iako Pjongjang tu informaciju demantira.

U posljednjih nekoliko dana došlo je do nenadanoga zbližavanja između dviju država. Crveni križ obiju država prošli je petak imao pregovore o spajanju raseljenih članova obitelji. Južna Koreja je tada obećala pomoći Sjevernoj Koreji u pošiljkama riže i cementa u područja ugrožena nedavnim poplavama.

Pročitajte više