Neovisno istražno povjerenstvo o atentatima 11. rujna

NEOVISNO istražno povjerenstvo o atentatima 11. rujna 2001. godine, pred kojim će u četvrtak ujutro svjedočiti savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice, zaduženo je da odredi zašto različite obavještajne službe sigurnosti nisu uspjele predvidjeti te napade.

Bijela se kuća dugo odupirala stvaranju takvog povjerenstva što je zatražio Kongres kao i obitelji žrtava stradalih u atentatima 11. rujna. Bijela je kuća strahovala da bi demokratska oporba mogla iskoristiti to povjerenstvo da nanese štetu republikanskoj administraciji.

Osnovano u studenom 2002. godine povjerenstvo je službeno nazvano "Nacionalno povjerenstvo za terorističke napade" i okuplja deset zastupnika - pet republikanaca i pet demokrata.

Na čelu povjerenstva je bivši umjereni guverner New Jerseya Thomas Keane kojem je pomoćnik bivši demokratski zastupnik Lee Hamilton.

Povjerenstvo ima velike ovlasti da vrlo temeljito istraži ranjivost i neuspjeh različitih saveznih agencija povezanih s atentatima 11. rujna 2001. godine u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi, uključujući glavne američke dužnosnike među kojima i predsjednika Georgea W. Busha.

Predsjednik Bush i potpredsjednik Dick Cheney pristali su da ih se "uskoro" sasluša, ali iza zatvorenih vrata. Bivši predsjednik Bill Clinton i potpredsjednik Al Gore također će biti saslušani.

Do sada je povjerenstvo saslušalo više do 1.000 svjedoka među kojima i ministra obrane Donalda Rumsfelda, državnog tajnik Colina Powella i šefa CIA-e Georgea Teneta. Povjerenstvo je pregledalo oko dva milijuna stranica dokumenata.

Izvješće povjerenstva, koje će sadržavati više stotina stranica, neće vjerojatno biti pripremljeno za objavljivanje prije kraja srpnja, doznaje se iz Kongresa.

Keane je već nekoliko puta najavio da ne može jamčiti objavljivanje svog izvješća prije predsjedničkih izbora koji će se u SAD-u održati u studenom zbog toga što ih obavezno mora pregledati Bijela kuća.

Pročitajte više