Nepodnošljivi smog nad Pekingom ugrožava olimpijce

NEPODNOŠLJIV smog još uvijek nadvija kinesku prijestolnicu Peking i to tek 50 dana do otvaranja Olimpijskih igara, što prilično zabrinjava sportaše, sudionike iz velike većine zemalja svijeta.

Poznato je da je Peking jedan od najzagađenijih velegradova na svijetu, a tome uvelike doprinosi čak 3,3 milijuna automobila, koji osim toga stvaraju prometni "krkljanac" na prilično širokim gradskim avenijama.

Već se šuška da bi neka natjecanja na otvorenom, poput maratona, mogla biti odgođena. Kineske vlasti priznaju ovaj problem, a ujedno ističu kako je u takvim prilikama teško udovoljiti zahtjevima koja su odaslali čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora.

U namjeri da se bar donekle približe naloženim standardima kvalitete okoliša, Kinezi planiraju između ostalog uvesti kontrolu prometa tijekom olimpijade i paraolimpijade ne bi li time poboljšali kvalitetu zraka.

Želimo zdrave olimpijske igre

U proteklih deset godina za tu je svrhu potrošeno oko 20 milijardi dolara. Već su poduzeti neki konkretni koraci u odnosu na najveće zagađivače.

Tako su zatvoreni pogoni teške industrije, dok su domovi koji su prije za grijanje koristili loživo ulje sustavno plinoficirani, čime je tek donekle smanjena emisija štetnih plinova. Ipak, učinjeni potezi nisu umanjili maglu i dim koji svakodnevno obavija glavni kineski grad.


Ujedno su pekinške gradske vlasti osnovale povjerenstvo za monitoring kvalitete zraka, a pritom je zaposlen velik broj stručnjaka s područja zaštite okoliša. Kako poručuju zaposlenici tog tijela, njihov je glavni cilj postići što zdravije olimpijske igre.

Restrikcije i zabrane

Cijela se okolišna politika u posljednja dva tjedna dodatno intenzivirala. U tijeku je donošenje radikalnih mjera - najavljeno je zatvaranje velikih tvorničkih pogona, dok će se manjim pogonima uvesti stanovite restrikcije u proizvodnji, a zabranjene će biti i bilo kakvi građevinski radovi. Takav režim trebao bi biti na snazi dva mjeseca, počevši od 20. srpnja.

Poduzete mjere teško da će promijeniti nebo nad Pekingom jer teško je u tako kratko vrijeme nakon desetljeća neprekidnog zagađivanja, postići značajniji napredak u tom pogledu.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više