Neslaganja EU i SAD o rješenju sukoba na Bliskom istoku

IZMEĐU Europske unije i Sjedinjenih Država postoje neslaganja o ritmu pokretanja ´plana puta´ kvarteta za Bliski istok koji predviđa mjere za rješenje palestinskoizraelskog sukoba, priznao je u petak danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller, čija zemlja trenutačno predsjedava EUom.

´Plan puta´ treba biti objavljen 20. prosinca u Washingtonu na ministarskom sastanku kvarteta za Bliski istok (EU, UN, Rusija i SAD), ´ako se složimo o tome prije toga datuma, inače neće biti sastanka´, izjavio je Moeller na tiskovnoj konferenciji u Kopenhagenu.

Moeller, koji je u utorak telefonski razgovarao s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom o toj temi, naglasio je kako ´Amerikanci prije svega žele jamčiti sigurnost prije pokretanja ´plana puta´, dok Europljani žele započeti posao njegove primjene na terenu´.

Inspiriran mirovnim planom danskog predsjedništva EU, ´plan puta´ predviđa niz mjera za obnovu povjerenja i sigurnosti, uz rokove njihove provedbe, sve do osnivanje privremene palestinske države 2003. i nezavisne 2005. godine.

Pročitajte više