Nestao je metal koji je trebao donijeti revoluciju života na Zemlji, nikada nije ni stvoren?

Screenshot: YouTube

METALNI vodik koji su navodno stvorili fizičari s Harvarda je nestao. Rečeno je da je to bio jedini komad metala koji je mogao u potpunosti promijeniti život na Zemlji, prenosi Independent.

Prema jednoj teoriji, ovaj metal bi bio supervodič koji bi mogao drastično poboljšati sve što je vezano za električnu energiju. Tako bi mogli stvoriti brža računala, novu generaciju super učinkovitih električnih vozila i uštediti ogromne količine energije.

Metal bi se također mogao koristiti za proizvodnju snažnije vrste raketnog goriva, što bi omogućilo puno bolje istraživanje sunčevog sustava.

Katastrofalna pogreška i gubitak


Minijaturni uzorak čuvao se između dva dijamanta pod pritiskom većim od onog u središtu Zemlje i temperaturom blizu apsolutne nule kako bi znanstvenici mogli proučavati svojstva novog metala.

Međutim, pri pokušaju mjerenja pritiska laserom dogodila se katastrofalna pogreška i jedan od dijamanata je smrskan u sitnu prašinu.

Metal uopće nisu ni stvorili?

U ostacima ne mogu pronaći dokaze metalnog vodika, za što postoji nekoliko mogućih objašnjenja.

Neki fizičari smatraju da uzorak metala uopće nije ni stvoren. Glavni istraživač Isaac Silvera opovrgnuo je ove tvrdnje: "Uzorak je negdje u ostacima ili nije stabilan te se zato pretvorio u plin".

Silvera se nada da će u sljedećih nekoliko tjedana uspjeti ponovo proizvesti isti uzorak.


 

Pročitajte više