Nesvrstani: Irak se mora razoružati, ali rat je neprihvatljiv

ZEMLJE u razvoju pozvale su u subotu Irak da preda oružje za masovno uništavanje, a odbacile rat kao način razoružavanja.

Na otvaranju ministarskoga sastanka u glavnome gradu Malezije predstavnici pokreta nesvrstanih priopćili su da nije upitno mora li Irak postupati prema odredbama rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali da se oni oštro protive eventualnom američkom ratu protiv Iraka.

´Irak se mora razoružati ako ima oružje za masovno uništavanje, ali pitanje je kako je to najbolje postići´, rekla je južnoafrička ministrica vanjskih poslova Nkosazana Dlamini-zuma.

´Vjerujemo da je moguće i poželjno ostvariti to mirnim putem´, rekla je i dodala: ´Moramo pokazati važnost Ujedinjenih naroda za rješavanje takvih pitanja´.

Pitanje oružja za masovno uništavanje u Iraku i nuklearnoga programa Sjeverne Koreje dominiraju ministarskim sastankom uoči dvodnevnog summita nesvrstanih koji će u ponedjeljak i utorak u Kuala Lumpuru okupiti čelnike 114 zemalja članica.

Predviđa se da će ministri vanjskih poslova nesvrstanih u subotu popodne prihvatiti rezoluciju koja ´kategorički odbacuje prijetnju ratom´.

Pročitajte više