Mesić u Parizu o aplikaciji RH za EU, bilateralnim odnosima i Iraku

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić boravit će u ponedjeljak u Parizu, gdje će se susresti s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, te održati predavanje na Institutu za međunarodne odnose na temu ´Hrvatska i Europa´, priopćio je u petak Ured predsjednika.

Kako je za Hinu rekao predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Tomislav Jakić, očekivane teme razgovora između hrvatskog i francuskog predsjednika su upravo podnijeta hrvatska aplikacija za članstvo u EU, bilateralni odnosi i stanje u svijetu, posebno glede iračke krize.

´Očekujemo da će razgovorima dominirati upravo podnijeta hrvatska kandidatura za članstvo u EU´, rekao je Jakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski premijer Ivica Račan u petak je u Ateni predao zahtjev za članstvo u EU grčkom šefu vlade Costasu Simitisu, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom.

Očekivane teme razgovora su i ´bilateralni odnosi i njihovo daljnje unaprijeđenje, te stanje u svijetu, posebno u kontekstu iračke krize´, dodao je savjetnik hrvatskog predsjednika.

Francuska se zajedno s Njemačkom protivi jednostranoj akciji SAD-a protiv Iraka, a ovoga je tjedna Chirac kritizirao istočnoeuropske zemlje koje su podržale američko stajalište prema iračkoj krizi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara