Neugodnjak za Nijemce: Iranci pod sankcijama kupili zrakoplov kancelarke Merkel

NAJNOVIJA prodaja njemačkog zrakoplova Mahan Airu (iranski zrakoplovni prijevoznik) mogla bi se pokazati kao veliki "neugodnjak" za Berlin, s obzirom da je u Teheranu završio zrakoplov kojim se gotovo do jučer koristila kancelarka Angela Merkel. Neugodnjak je još i veći kada se zna da Njemačka podržava još strože sankcije prema službenom Teheranu.

Teška pljuska njemačkoj diplomaciji

Naime, kako piše Der Spiegel, iranski zračni prijevoznik ima pet Boeinga 747, kao i 27 Airbusa, a s obzirom na sankcije prema toj državi riječ je o izvanredno teškim uvjetima da bi se ti zrakoplovi redovno održavali. No unatoč tome Iranci su kupili još jedan Airbus, kojeg su dovezli iz Kijeva.

Kako su otkrili njemački novinari riječ je o službenom zrakoplovu kojeg je koristila njemačka vlada, osobno kancelarka Merkel te ministri vanjskih poslova kao i drugi članovi kabineta. Zrakoplov koji je nazvan Theodor Heuss po prvom predsjedniku Zapadne Njemačke bio je opremljen kabinom, tušem i udobnim kožnim foteljama.

"Isporuka takvog zrakoplova Teheranu zapravo je teška pljuska Njemačkoj", navodi Der Spiegel dodajući kako je nedavno službeni Berlin pozvao na čvršće sankcije protiv Irana zbog sumnje u razvoj atomskog oružja.   

Iranci preko Ukrajine došli do zrakoplova

Kako se zapravo našao zrakoplov u rukama Iranaca? Njemačka je prošle godine za svoje potrebe nabavila novi zrakoplov, a u lipnju je "Theodor Heuss" prodan ukrajinskim investitorima za 3,1 milijuna eura.

"Zrakoplov je imao neutralne boje i preuređen je", rekao je glasnogovornik njemačke vojske za Spiegel dodajući kako je istina da su zapravo prodali dio povijesti jer je zrakoplov proizveden 1989. godine za Istočnu Njemačku, no preuzela ga je vrlo brzo vlada ujedinjenje Njemačke. S tim zrakoplovom koristio se  Helmut Kohl, Gerhard Schröder i Angela Merkel.

Lufthansin let iznad Teherana


Ukrajinci su ga potom (pre)prodali Irancima, no njemački izvori tvrde kako su od početka Iranci imali utjecaj na Ukrajince te organizirali cijelu trgovinu kako bi zrakoplov na kraju došao u njihove ruke.

Tu nije kraj, jer se u međuvremenu otkrilo kako je veliki broj Lufhansinih zrakoplova također prodan Ukrajincima da bi na kraju završili u Teheranu.

Mahan Air optužen za terorizam

Sve bi to možda nekako i  "prošlo" da Amerikanci nisu nedavno upravo iransku zrakoplovnu tvrtku Mahan Air optužili da potajno prevozi oružje i članove iranske Republikanske garde. Štoviše, tu je i odluka o oduzimanju imovine nakon što se otkrila uloga Mahan Aira u planovima da se ubije veleposlanik Saudijske Arabije u Washingtonu.

Pročitajte više