Nevjerojatno otkriće: Arheolozi laserima pronašli najveći i najstariji kompleks Maja

Foto: University of Arizona/Takeshi Inomata

ARHEOLOZI su u južnome Meksiku pomoću skeniranja laserima otkrili monumentalni kompleks Maja. Nadaju se da će ovaj spektakularni nalaz dati dodatne uvide u običaje i kulturu zajednice koja je tamo živjela prije 3000 godina.

Mnogima su već poznati impresivne piramide i gradovi drevne kulture Maja, poput Tikala u Gvatemali, no velik broj drugih monumentalnih građevina, kuća, cesta i staza, vodovoda i terasa još uvijek leže skriveni u gustim šumama tog područja, piše DW.

Stručnjaci od 2017. godine lete iznad pograničnog područja Meksika i Gvatemale te laserima skeniraju teren kako bi sustavno istražili sve potencijalne lokalitete. Kako bi dobili što bolji uvid u živote drevnih Maja, koriste se tehnologijom LiDAR (Light Detection and Ranging), odnosno optičkim mjernim instrumentom koji odašilje laserske zrake.

Znanstvenici sa Sveučilišta Arizona su putem te tehnologije u meksičkoj državi Tabasco otkrili najveći i najstariji poznati monumentalni kompleks Maja. Ustanovili su da se ispod površine skriva 21 ceremonijalni objekt. Građevine su slične strukture, ali se razlikuju u dimenzijama.

Kompleks Augada Fenix

Kompleks, nazvan Aguada Fenix, prostire se na pravokutnoj površini dužine 1400 i širine 400 metara, a najstarije građevine mogle bi datirati od prije 3200 godina. Drukčiji je od ostalih struktura Maja, poput piramidalnih građevina klasičnog i kasno-klasičnog razdoblja. Naime, monumentalni prolazi Aguade Fenixa pružali su puno komunalnog prostora tadašnjim stanovnicima, što sugerira da je kompleks izgrađen za društvo uveliko oslobođeno hijerarhije.

Stručnjaci su također naglasili kako za sada nisu uočili skulpture pojedinaca koji su možda imali viši status od ostalih mještana te stoga pretpostavljaju da je kultura Maja u svojim najranijim fazama bila besklasno društvo sa zajedničkim radom u zajednici.

"Tijekom kasnijih razdoblja nastali su moćni vladari i administrativni sustavi u kojima je ljudima naređeno da rade određeni posao. No na ovom starijem lokalitetu ne vidimo dokaze o prisutnosti moćnih elita. Smatramo da je kompleks nastao kao rezultat komunalnog rada", rekao je arheolog Takeshi Inomata, voditelj istraživanja.

Mnogo neodgovorenih pitanja

Stručnjacima još nije jasno iz kojeg su se točno razloga Maje prije 3000 godina upustile u ovakav pothvat te premjestile između 3,2 i 4,3 milijuna kubičnih metara zemlje.

Nepoznato je i koju je točno funkciju imao kompleks Aguada Fenix. Nije vjerojatno da se koristio kao točka promatranja Sunca jer nije precizno usklađen za tu funkciju. Takeshi Inomata smatra da su se na terasama građevina vjerojatno provodili rituali povezani sa sunčanim kalendarom.

Još jedno važno pitanje je zašto je kompleks napušten oko 750 godina pr. n. e. Stručnjaci pretpostavljaju da bi razlog tome mogle biti klimatske promjene, no za potvrdu te hipoteze potrebna su daljnja istraživanja.

Istraživanje naziva Monumental architecture at Aguada Fénix and the rise of Maya civilization objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature.

Pročitajte više