Nevrijeme na jugoistoku Španjolske odnijelo i treću žrtvu

Screenshot: LaVanguardia

SNAŽNO nevrijeme koje je pogodilo jugoistok Španjolske odnijelo je u petak i treći život u području grada Almerije, a prometna povezanost na tom području je otežana zbog zatvaranja aerodroma, željezničkih linija i više desetaka cesta.

Posljednjih dana ondje je na snazi meteorološki fenomen koji Španjolci nazivaju "hladna kaplja" (špa. Gota fría), uslijed kojeg se toplina Sredozemnog mora miješa s hladnoćom iz unutrašnjosti stvarajući oblake iz kojih kiši u enormnim količinama.


Uzbuna je proglašena u Valenciji, Murciji i Almeriji

Uzbuna je proglašena u područjima Valencije, Murcije i Almerije, gdje se stanovnici suočavaju s poplavama zbog kojih su evakuirane stotine stanovnika.

Zračna luka u Murciji je zatvorena, a ona u Almeriji polako se vraća redovitom radu, izvijestio je operater španjolskih aerodroma Aena. U primorskom gradu Alicanteu su zbog nevremena brojni turisti pogođeni otkazivanjem letova.

U Almeriji je poginula jedna osoba kada se automobilom pokušala probiti kroz poplavljeno područje, izvijestila je medicinska služba. U četvrtak su već poginule dvije osobe u jednom automobilu koji je također bila zahvatila bujica.

Potopljen gradić u blizini Alicantea

Premda se čini kako bi se vremenske prilike mogle popraviti, u nekoliko područja je ostala na snazi uzbuna najviše razine. Ondje postoji opasnost od izlijevanja rijeka poput Segure koja je potopila gradić Orihuelu u blizini Alicantea.

S oko 300 litara po četvornom metu jugoistok Španjolske pogodile su najteže kiše posljednjih godina.

Pročitajte više