Nevrijeme u Vukovaru i Slavonskom Brodu

VUKOVARSKO-SRIJEMSKU županiju pogodilo je kasno sinoć nevrijeme praćeno grmljavinom i golemom količinom oborina, a palo je 59,5 litara po četvornome metru, priopćio je danas Županijski centar 112.

Poplavljena su naselja Mirkovci, Srijemske Laze, Slakovci, Otok, Komletinci, Ivankovo, te prognaničko naselje Blace kod Vinkovaca, u kojemu vinkovačka Javna vatrogasna postrojba ispumpava vodu.

Razlog tome su neočišćeni i neodržavani odvodni kanali.

Kraće vrijeme bila je zatvorena cesta od Mirkovaca prema Tovarniku, te državna cesta 55 od Vukovara prema Iloku.

Grmljavinsko je nevrijeme uzrokovalo nestanak električne energije na županjskome području, a neki dijelovi Vukovara ostali su bez telefonske veze. U Hrvatskoj elektroprivredi ističu da je iskočio dalekovod, ali svi su kvarovi jutros popravljeni. Radnici HT-a također su na terenu i popravljaju kvar na centrali kako bi se ponovno uspostavile telefonske veze.

Grmljavinsko nevrijeme učinilo je štetu na obiteljskim kućama u Vukovaru.

Nevrijeme nije zaobišlo ni Slavnoski Brod

Zbog posljedica jakog nevremena praćenog obilnom kišom koje je noćas zahvatilo područje grada Slavonskog Broda i okolnih naselja proglašeno je izvanredno stanje, a brodskoposavski župan Šimo Đurđević najavio je i proglašenje elementarne nepogode.

U sat vremena noćas poslije ponoći na tom području palo je 50 litara kiše po četvornom metru, što se ne pamti u zadnjih četrdesetak godina. Najkritičnije je u brdskim naseljima Brodskom Vinogorju i Podvinju, te u Brodskom Varošu, Jelasu i Budaincima, gdje je vodena bujica nosila sve pred sobom i poplavila podrume, okućnice, dvorišta i više kuća.


Oštetila je i lokalne prometnice. Stradala su naselja oko Broda: Sibinj, Završje, Rastušje i Trnjani. Tijekom noći porastao je vodostaj kanala u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije. Tamo se lateralni kanal prelio preko obrambenog nasipa i poplavio okućnice u Donjoj Vrbi.

Ekipe Hrvatskih voda, vodoprivrede i Vodovoda te osam ekipa Javne vatrogasne postrojbe od noćas su na terenu i saniraju posljedice, a zbog izvanrednog stanja u sanaciju je uključena i Civilna zaštita. Županijski stožer civilne zaštite stalno zasjeda.

Ovo je treće nevrijeme u posljednjih tjedan dana na tom području pa će štete na obiteljskim i gospodarskim, hidrotehničkim objektima i lokalnim prometnicama biti ogromne.

Pročitajte više