NEW DELHI: POČELI KLJUČNI PREGOVORI INDIJE I PAKISTANA

Visoki pakistanski i indijski dužnosnici počeli su u nedjelju dvodnevni sastanak o regionalnoj sigurnosti i o kompleksnom pitanju Kašmira u indijskom glavnom gradu New Delhiju.

Glavne teme razgovora pakistanskog ministra vanjskih poslova Riaza Khokhara i njegovog indijskog kolege Shashanka bit će pitanje mira i sigurnosti u regiji te pitanje izgradnje mjera uzajamnog povjerenja, poput primjerice puštanja zatvorenika.

Analitičari pregovore o Kašmiru smatraju ključnima za nastavak procesa dijaloga između dviju strana. Planinska regija, podijeljena između Indije, Paksitana i Kine glavni je kamen spoticanja između dviju nuklearnih sila Južne Azije od 1948.

Indija i Pakistan zbog Kašmira su se sukobili dva puta. Pregovori koji će se u New Delhiju održati danas i sutra dio su bilateralnog dijaloga koji su pokrenuli pakistanski predsjednik Pervez Musharaf i bivši indijski premijer Atal Behari Vajpayee. Posljednji krug pregovora na ovoj razini održan je nedugo nakon što su Indija i Pakistan 1998. proveli nuklearne pokuse.

Po dolasku u New Delhi u subotu Khokhar je novinarima rekao: "Pokrenut ćemo složeniji dijalog. U pregovore ulazimo iskreno i krajnje ozbiljno i nadamo se pozitivnom ishodu."

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više