New York: Šaćirbej na ekstradicijskom saslušanju

MUHAMED ŠAĆIRBEJ, američki državljanin koji je 90-ih obnašao dužnost veleposlanika BiH pri UN-u, a potom i dužnost ministra vanjskih poslova, u utorak je na newyorškom sudu svjedočio da su optužbe za pronevjeru novca skovali njegovi politički neprijatelji, uključujući i one koji se protive njegovom zalaganju za multietničku demokraciju.

Šaćirbej (47) govorio je na saslušanju na kojem će se razmotriti zahtjev za njegovim izručenjem BiH. Tamošnje vlasti ga, naime, optužuju da je pronevjerio 2,5 milijuna dolara vladina novca u vrijeme kada je po drugi put, 2002. godine, obnašao dužnost veleposlanika BiH pri UN-u.

Šaćirbej je u ožujku uhićen u svom domu u New Yorku na zahtjev BiH. Na saslušanju na saveznom sudu na Manhattanu, Šaćirbej i njegov odvjetnik Paul Williams, bivši odvjetnik State Departmenta, poručili su da su optužbe politički motivirane.

Šaćirbej je na saslušanju kazao da 1992. godine, kada je prvi puta imenovan veleposlanikom pri UN-u, BiH nije osigurala novac za tu dužnost, te ju je financirao sam i uz pomoć donacija. I nakon što je kasnije osiguran proračun, novac često nije stizao, kazao je Šaćirbej, koji opetovano tvrdi da su među njegovim političkim protivnicima oni koji se protive "etnički integriranoj državi".

Pročitajte više