Nexad Daci zamjenjuje Rugovu do izbora novog predsjednika

PREMA Ustavnom okviru predsjednika Kosova u slučaju smrti zamjenjuje predsjednik Skupštine Kosova, u ovom slučaju Nexhat Daci.

Predsjednika Kosova bira parlament na prijedlog stranke koja je dobila većinu na poslednjim izborima. Predloženi kandidat za predsjednika treba dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu u prva dva kruga glasovanja, odnosno natpolovičnu većinu u trećem krugu.

Prištinski mediji na albanskome navode da odlazak Rugove s političke scene u tako značajnom trenutku priprema i početka pregovora o političkom statusu Kosova predstavlja izuzetno veliki gubitak.

Rugova je, prenijeli su mediji, bio čovjek koji je ne samo po funkciji već i po stvarnom autoritetu bio čimbenik jedinstva unutar kosovskog političkog života, osoba čiji je autoritet kod međunarodnih predstavnika od neprocjenjive važnosti te je njegov odlazak ogroman hendikep.

Još se ne zna tko će zamijeniti Rugovu na čelu kosovskog tima koji je 25. siječnja u Beču trebao početi pregovore sa srpskom stranom o budućem statusu Kosova. Mediji u Prištini nagađaju da bi pregovori mogli biti odgođeni.

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova je umro danas u 11,38 sati od raka u pluća u 62. godini u svojoj rezidenciji u Velaniju u Prištini.

U priopćenju Rugovinog ureda navodi se da su u posljednjim trenucima života uz kosovskog predsjednika bili članovi njegove obitelji, osobni liječnik te članovi američkog medicinskog tima.

Sve vodeće kosovske političke stranke održavaju hitne sjednice u povodu smrti Rugove.

Situacija na Kosovu trenutno je mirna.

Pročitajte više