Nexus: Tužit ćemo Hanfu, mi smo žrtve

Foto: FAH (Pierre Matek, predsjednik uprave Hanfe)

NEXUS je najavio tužbu na rješenje Hanfe kojim mu se oduzelo upravljanje fondovima Nexus FGS i Nexus FGS II, a samoj upravi njezina licenca, proglasivši ga u suprotnosti s pravilima upravljanja koja se odnose na društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima te trgovačkim društvima u vlasništvu fondova.

>>Fond Nexus koji je kreditirao Todorića ostao bez licence

>>Notorni Škegro mogao bi profitirati na propasti Agrokora

Smatraju da je Hanfina odluka u raskoraku sa Zakonom o alternativnim investicijskim fondovima („ZAIF“), pravilima fondova Nexus FGS i FGS II te Zakonom o trgovačkim društvima („ZTD“).

Nexus: Žrtve smo političko-poslovnih interesa


"Stoga rješenje Hanfe nije moguće ocijeniti ikako drugačije nego arbitrarnim i nepomirljivim s načelom vladavine prava. Nexus smatra da je žrtva ciljanih partikularnih političko-poslovnih interesa koji su evidentno nadjačali pravnu državu. Isto tako, budući da nije dijelom neke od političkih i/ili korporativnih opcija, to ga čini prikladnim ciljem za javno terećenje, prozivanje i kreiranje percepcije djelovanja državnih tijela u širem kontekstu afere Agrokor", priopćili su.

Upozoravaju da je rješenje Hanfe, nakon nadzora koji je trajao od početka svibnja 2017. i suštinski bio okončan još u rujnu 2017., tempirano baš nekoliko dana prije isteka mandata Upravnog vijeća Hanfe. U svom rješenju Hanfa ističe „teško i sustavno“ kršenje zakona i pravila fondova, a oni navode kako u deset godina njihovog poslovanja i više nadzora nikada nisu utvrđena nikakva kršenja zakona.

"Također, vrlo je važno napomenuti da je Hanfa kao kreator regulatorne prakse o istim pravnim pitanjima ranije kod donošenja sankcijskih mjera u drugim slučajevima na tržištu zauzimala posve suprotno pravno stajalište, sasvim izjednačeno s onime na što cijelo vrijeme ukazuje Nexus, a koje se sada mijenja isključivo u cilju sankcioniranja Nexusa. Pri tome treba naglasiti da će ovakvo (krivo i neodrživo) tumačenje zakonskih odredbi imati nesagledive posljedice na rad fondovske industrije u Republici Hrvatskoj", smatraju.

Tumače kako se odredbe ZAIF-a, kao i Pravila fondova čije kršenje Hanfa imputira, "izrijekom i nedvosmisleno odnose samo na radnje društva za upravljanje, a ne i na trgovačka društva u vlasništvu fondova koja su bila u komercijalnom poslovnom odnosu s Agrokorom. Štoviše, prilikom zadnjeg redovnog nadzora početkom 2016., Hanfa nije imala nikakvih primjedbi na tu praksu. U rješenju se, usprkos višekratnom ukazivanju od strane Nexusa tijekom postupka nadzora, navode i netočne činjenice, a na kojima se onda izvodi krivnja Nexusa".
 
Žale se što istovremeno Hanfa zanemaruje izniman učinak promjene pravnog sustava RH donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave nad društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku („Lex Agrokor“), što je bilo posve nepredvidivo u trenutku sklapanja ugovora o kratkoročnim zajmovima iz poslovnog odnosa društava Nexus ulaganje d.o.o. i KHA četiri d.o.o. s Agrokorom u odsutnosti kojega bi se predmetna potraživanja već davno naplatila iz instrumenata osiguranja. Upozoravaju da taj zakon ne oduzima (razlučno) pravo odvojenog namirenja na tim zalozima čak i u slučaju stečaja nad Agrokor d.d., nego samo privremeno odgađa njegovu realizaciju dok traje postupak izvanredne uprave.

"Istovremeno, sve aktivnosti koje je Nexus poduzimao u upravljanju fondovima Nexus FGS i Nexus FGS II bile su isključivo u interesu investitora u navedene fondove, što je uostalom potvrđeno i neto vrijednošću imovine fondova koja je za vrijeme upravljanja od strane Nexusa povećana 28 % ili preko 90 mil. kn (FGS), odnosno 12 % ili gotovo 12 mil. kn (FGS II), što zajedno iznosi preko 100 mil. kn, u odnosu na uložena sredstva i s daljnjom tendencijom rasta.

Navedeni iznosi su potvrđeni i od depozitnih banaka navedenih fondova kao i renomiranih revizorskih kuća (EY, KPMG). Dodatno, kroz svoje djelovanje Nexus je spasio i kreirao više od 3.500 radnih mjesta u vrijeme najveće ekonomske i financijske krize. Kao posljedica rješenja HANFA-e, bit će prekinuti započeti poslovni procesi na razini fondova i portfeljnih društava što će vjerojatno rezultirati umanjenjem vrijednosti portfelja i imovine fondova. U konačnici, to će donijeti neizmjerne štete hrvatskom gospodarstvu.
 
Da je stav Nexusa ispravan, pokazuje i pravno mišljenje Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i praksa nacionalnih private equity venture capital asocijacija iz europskih zemalja s najrazvijenijom fondovskom industrijom (koje primjenjuju isti europski acquis communautaire kao i Republika Hrvatska), te uputama ESMA-e kao EU krovnog regulatora fondovske industrije.
 
Zaključno, s obzirom na pravnu neodrživost i očiti politički kontekst ovakve odluke, Nexus će tražiti sudsku zaštitu od rješenja Hanfe", zaključuje se u priopćenju Nexusa.

Pročitajte više