NEZAŠTIĆENO VIŠE OD 300 UGROŽENIH ŽIVOTINJSKIH VRSTA

Više od 300 egzotičnih i vrlo rijetkih vrsta na svijetu, poput letećih lisica s Komora i žutouhih papiga iz kolumbijskih Anda, potpuno je nezaštićeno, upozoravaju znanstvenici.

Sve bi te vrste mogle izumrijeti u predstojećim desetljećima zbog nedovoljne zaštite, procjenjuju stručnjaci.

Premda je 11,5 posto Zemljine površine proglašeno zaštićenom zonom, ekolozi su otkrili velike razlike u zaštiti pojedinih dijelova, što bi moglo uzrokovati izumiranje jedinstvenih vrsta sisavaca, ptica, vodozemaca te kopnenih i morskih kornjača.

"Studija pokazuje da globalna zaštićena zona još nije potpuna", rekla je Ana Rodrigues, znanstvenica Conservation Internationala iz Washingtona.

Najveći dio zaštitom nepokrivenih područja nalazi se u tropskom pojasu, uglavnom na otocima i planinama središnje Amerike, na Karibima, u istočnoj i zapadnoj Africi, Indiji, Mianmaru i u pacifičkoj regiji.

Gotovo 150 ugroženih vrsta sisavaca, 411 vrsta vodozemaca, 232 vrste ptica i 12 vrsta kornjača žive u nezaštićenim područjima.

"Zaštita tih dijelova mora biti globalni projekt", istaknula je Rodrigues, koja je s kolegama analizirala podatke o 11.633 ugroženih vrsta, što su ih prikupili brojni znanstvenici i institucije diljem svijeta.

(Hina) xbcav ydgk

Pročitajte više