Nezavisne novine: Haški optuženici u boljem položaju od radnika u RS

Vlada Republike Srpske je za pomoć osumnjičenima za ratne zločine koji se nalaze u pritvoru haškoga Tribunala u proračunu za 2005. godinu osigurala oko 100 tisuća eura, prenose u subotu banjalučke "Nezavisne novine".

U vladinom Sekretarijatu za odnose s Haškim sudom objašnjavaju da se putem njihova ureda financiraju osobe koja su se dragovoljno predale Tribunalu, dok osobe koje su uhićene i nalaze se u pritvoru dobivaju pomoć posredstvom Fondacije "Pomoć" Boračke organizacije RS.

U prvom tromjesečju ove godine Vlada RS je na račun optuženih koji su se dragovoljno predali Tribunalu, kao i njihovih obitelji, doznačila više od 17,5 tisuća eura.

Osumnjičeni za ratne zločine koji su u pritvoru mjesečno dobivaju dvije prosječne plaće radnika u RS u prošloj godini, a njihove obitelji dobivaju pomoć u iznosu jedne prosječne plaće.

U Sekretarijatu objašnjavaju da se tim novcem stipendiraju djeca haških pritvorenika, pa srednjoškolci dobivaju oko 80, a studenti 100 eura mjesečno.

Obitelji pritvorenih optuženika imaju pravo naknade za putne troškove, do dva puta tijekom godine, u visini cijene najviše četiri povratne karte za odlazak u Haag.

(Hina) xspod ydgk

Pročitajte više