Nezavisni sindikat građevinara prosvjeduje protiv potpisivanja ugovora s Bechtelom

NEZAVISNI sindikat građevinara Hrvatske u današnjem priopćenju najoštrije prosvjeduje i osuđuje namjeru ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete da potpiše ugovor s Bechtelom za izgradnju prve dionice autoceste Split-Dubrovnik, duge 37 kilometara, od Dugopolja do Šestanovca, bez raspisivanja međunarodnog natječaja.

Taj sindikat ocjenjuje da su hrvatski graditelji konkurentni i kvalitetni i da im nitko nema pravo oduzeti posao u domovini, te poziva Vladu da preispita svoje moguće namjere s Bechtelom, koje su, kako ističe, na štetu hrvatskih graditelja.

"Tražimo da se prekine prošli četverogodišnji kontinuitet omalovažavanja i negiranja vrijednosti, znanja i stručnosti naših graditeljskih tvrtki, posebice niskogradnje, koje ovise o milosti i nemilosti Vlade, koja je najveći investitor te vrste poslova", stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica Nezavisnog sindikata građevinara Hrvatske Ružica Frček.

U priopćenju se ističe da ih ministar Kalmeta danas "ponovno stavlja u poziciju" da ovise o Bechtelovoj dobroj volji. Sindikat također ističe da će zahtijevati i ustrajati na objavi javnog natječaja, te da će podići ustavnu tužbu ako se natječaj javno ne objavi.

"Pitamo se tko ima pravo stručne, odgovorne i kvalitetne graditelje pretvoriti u socijalne slučajeve", ističe u priopćenju Nezavisni sindikat građevinara i dodaje kako su graditelji na Dan hrvatskih graditelja, 18. srpnja, očekivali čestitke Vlade, a umjesto toga ministar im je, kako stoji u priopćenju, "poručio da Hrvatskoj i nisu potrebni".

Pročitajte više