Nezavisni sindikat srednjih škola najavio tužbe protiv poslodavca

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama pokrenut će tužbe protiv poslodavca zbog neisplate smjenskog rada u zadnje tri godine te zbog nepotpisivanja Kolektivnoga ugovora za zaposlenike u srednjim školama, koji je s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa trebao biti potpisan u listopadu 2004.

Predsjednik srednjoškolskog Sindikata Andrija Puljević najavio je na današnjoj konferenciji za novinare i pripreme za industrijske akcije, koje Sindikat, ovisno o odluci članstva, planira za lipanj ili rujan ove godine.

Mislim da će i ostali školski sindikati podržati sindikalne akcije zbog potplaćenosti sustava, zaostajanja plaća i kašnjenja reformi u školstvu, kazao je Puljević zapitavši može li se sustav reformirati sa zapostavljenim i podcijenjenim nastavnicima.

Sindikalci tvrde kako Ministarstvo znanosti neisplatom smjenskoga rada u zadnje tri godine, za 11 tisuća nastavnika, krši materijalna prava zaposlenika. Dug poslodavca za neisplatu smjenskog rada iznosi oko 100 milijuna kuna, a sa sudskim troškovima i kamatama oko 210 milijuna kuna, navode u Sindikatu. Iako je sindikat poslodavcu nudio nagodbu, odgovora iz Ministarstva znanosti nije bilo, kažu sindikalci podsjetivši na tisuće sporova vezanih za regres iz 2001. koje je Vlada izgubila.

Puljević je rekao i kako se ne isplaćuju naknade za rad u 17 brdsko-planinskih škola, zbog čega će Sindikat također pokrenuti tužbe.

"Nova postava Ministarstva znanosti nije učinila ništa za zaposlenike u srednjim školama u godini dana", rekao je Puljević. Po njegovim riječima, porast plaća u srednjim školama od 1. siječnja 2005. trebao je iznositi 5,6 posto, no umjesto nastavnika povećanje su dobili zaposleni u zdravstvu. Prosječna plaća u srednjim školama iznosi oko 4200 kuna.


Pročitajte više