NHS protiv ukidanja zasebnog ministarstva rada i socijalne skrbi

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas pismo mandataru Vlade Ivi Sanaderu u kojem se protive njegovoj najavi da će ukinuti Ministarstvo rada i socijalne skrbi kao zasebno ministarstvo i priključiti ga nekom drugom ministarstvu.

Ne želeći unaprijed osuditi smanjenje broja ministarstava, što može značiti učinkovitiju i jeftiniju Vladu, NHS ipak ne može prihvatiti da Ministarstvo rada nema svoje posebno mjesto, kaže se u pismu.

Ispuni li nova Vlada veći dio predizbornih obećanja i približi nas razvijenim europskim zemljama u kojima takvo ministarstvo nema posebno mjesto, već se njegovi poslovi obavljaju u sklopu nekog drugog ministarstva, npr. Ministarstva gospodarstva, tada se to može primijeniti i u Hrvatskoj.

No, Hrvatska je još daleko od tih zemalja, kako razvijenošću tako i standardom svojih građana. Još je uvijek zemlja bremenita problemima, od kojih se veći dio lomi preko leđa radnika, nezaposlenih, umirovljenika i sve većeg broja isključenih i sirotinje, upozorava NHS.

Pitanje rada i radnika jedno je od ključnih pitanja budućnosti Hrvatske, uz što su povezani nezaposleni i umirovljenici, a problemi zaštite na radu, socijalne skrbi itd. na to se samo nadovezuju.

Stoga NHS najavu ukidanja Ministarstva rada u ovom trenutku ocjenjuje "preuranjenim i ishitrenim", uz opasku da je Sanader trebao o namjeravanom potezu prethodno informirati sindikate i s njima se posavjetovati.

Sindikalci također traže od mandatara Vlade da pri racionalizaciji broja ministarstava vodi računa o zaposlenima u tim ministarstvima i njihovoj budućnosti.

Pročitajte više