NHS reagira na priopćenje Ministarstva financija u vezi porezne stope od 45 posto

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) reagirali su danas na priopćenje Ministarstva financija kojim se odbacuju nedavne izjave predsjednika NHS-a Krešimira Severa o mogućem ukidanju najviše stope poreza na dohodak od 45 posto.

NHS već mjesecima očekuje podrobnije informacije o najavljenoj poreznoj reformi, a kada je na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća postavljano to pitanje, Vlada je raspravu najavljivala za svibanj, lipanj pa prema jeseni. No, osim šturih informacija koje se provlače kroz javnost, o tome iz Vlade još nema nikakvih službenih informacija, ističe NHS u priopćenju.

Informacija o ukidanju stope od 45 posto, kao i o mogućnosti ukidanja obje najviše stope, od 45 i 35 posto, nije izvorno izašla iz NHS-a, no reakcija toga sindikata sasvim je razumljiva, napominje se u priopćenju.

Od ukidanja najveće stope korist bi imali samo zaposleni s najvišim primanjima, čime gotovo ne bi bile obuhvaćene niti neke razine menadžerskih plaća, a svi ostali na svojim plaćama ne bi osjetili nikakva poboljšanja.

U tako raslojenom društvu kao što je hrvatsko, gdje prosječno isplaćena plaća ne pokriva niti 70 posto minimalne potrošačke košarice, ne smije doći do daljnjeg raslojavanja i stvaranja još većih razlika između bogatih i siromašnih.

Stoga NHS s posebnom pozornošću prihvaća tvrdnju Ministarstva financija da o ukidanju najviše stope poreza na dohodak od 45 posto uopće ne razmišlja, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više